UCI Europe Tour Antwerp Port Epic (BE) zondag 19 mei 2024

Voorbeschouwing: Schaal Sels 2019

Zondag gaat de Bingoal Cycling Cup verder met de zesde (van de acht) manche. De Schaal Sels is de opening van de laatste drie wedstrijden in de Beker van België. Het Antwerpse Merksem is het epicentrum van de eendagskoers, die vorig jaar werd gewonnen door Timothy Dupont. WielerFlits blikt vooruit op het parcours en de favorieten.

Historie

Kent u de wedstrijd Milaan-Antwerpen? Die koers ligt indirect ten grondslag aan de naam van de huidige Schaal Sels. In 1920 was wielerjournalist Jacques-Charles Sels deze wielerkoers aan het verkennen, maar onderweg ging de achteras van zijn auto kapot. Ondanks een verwoede poging kwam Sels (58) om het leven toen de auto op hem terecht kwam. In Mison, Frankrijk, overleed hij samen met Jacques Broeckx. Een jaar later richtte de Franse krant Le Journal de Schaal Sels op.

René Vermandel was in 1921 de eerste winnaar van de koers. Een jaar later werd niet gekoerst, omdat de club van Vermandel de wedstrijd niet kon organiseren. In 1923 keerde de koers terug en was Vermandel wéér de winnaar. Dat was nog in Kapellen, maar vanaf 1924 werd Merksem aangewezen als vaste locatie. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werden de edities van 1939, 1940, 1944 en 1945 overgeslagen. De koers groeide in de jaren ’90 naar een (semi-)profkoers over kasseien.

In 1997 stond in de eerste profversie van de Schaal Sels wereldkampioen Johan Museeuw aan het vertrek; Tom Steels won. Daarna volgden onder meer Danny Nelissen, Steven de Jongh (drie keer), Preben Van Hecke, Kenny Dehaes en Kris Boeckmans. Vanaf 2015 koos de organisatie naast de kasseien voor onverharde stroken, wat van Schaal Sels een haast unieke koers maakte. Achtereenvolgens Robin Stenuit, Wout van Aert en Taco van der Hoorn reden zich op de erelijst.

Vorig jaar

Door het succes van de Schaal Sels werd besloten om de koersen in Antwerpen op te splitsen. De Antwerp Port Epic werd dé koers rond de havenstad over kasseien en onverharde wegen; de Schaal Sels werd terug een veredelde sprinterskoers op lokale wegen rond Merksen.

Het resulteerde in een vermakelijke koers over vlakke wegen, waarin aanvallers nauwelijks de ruimte kregen. Via een massasprint werd bepaald wie de winnaar werd, ondanks dat Ylber Sefa uit Albanië die nog probeerde te voorkomen. Uiteindelijk was het Timothy Dupont die mocht gaan vieren, voor ploegmaat Alfdan De Decker en Christophe Noppe. De gehele top-5 was Belgisch.

Top-5 Schaal Sels 2018
1. flag-be Timothy Dupont (Wanty-Groupe Gobert)
2. flag-be Alfdan De Decker (Wanty-Groupe Gobert)
3. flag-be Christophe Noppe (Sport Vlaanderen-Baloise)
4. flag-be Kenny Dehaes (WB Aqua Protect Veranclassic)
5. flag-be Kevyn Ista (WB Aqua Protect Veranclassic)

Parcours

Het parcours van de Schaal Sels is sinds de terugkeer naar ‘oude stijl’ weinig spannend meer voor de echte avonturiers. Het betreft een lokaal parcours rondom Merksem van 20,5 kilometer. Start en finish zijn op de Bredabaan, nabij het Bouckenborghpark. De renners aan de start leggen in totaal tien keer de ronde in het Antwerpse af, deze gaat ook nog deels ten noorden van Merksen, richting Ekeren. Het publiek kan daardoor veel genieten van de koers.

Het rondje wordt nog enigszins lastig door wat kasseien op de Frans Adriaenssensstraat en de Akkerbouwstraat. Daarna is het nog vier kilometer tot de meet. De finale is redelijk bochtig. In de laatste twee kilometer zitten eerst twee haakse bochten naar rechts (op 1,6 en 1,2 kilometer van de meet), waarna de weg nog twee flauwe bochten naar rechts (op 600 meter) en naar links (op 250 meter) kent. Maar voor de sprinters zal dat geen verrassing opleveren, zij rijden daarvoor al dertien keer over het parcours.

Start: 11.00 uur, in Merksem
Finish: 15.30 – 15.55 uur, in Merksem
Afstand: 199,8 kilometer

Favorieten

In de top van de Bingoal Cycling Cup staan enkele interessante namen, maar de koploper ontbreekt opmerkelijk genoeg. Niki Terpstra koos na zijn schouderblessure voor een rentree in de Tour du Limousin. Daardoor moet hij de Schaal Sels in deze wedstrijdreeks overslaan. Bij Total Direct Energie is Thomas Boudat wel een interessante naam aan de start. De snelle Fransman won eerder dit jaar het Circuit de Wallonie al en mede daardoor is hij derde in de Bingoal Cycling Cup. Mogelijk kan hij de koppositie overnemen van Terpstra.

De nummer twee in de Beker van België is Baptiste Planckaert. De thuisrijder is natuurlijk van de partij bij Wallonie-Bruxelles. Dit voorjaar reed Planckaert enkele interessante uitslagen, met als uitschieter een overwinning in Rund um Köln en een tweede plek in het Circuit de Wallonie. De afgelopen weken reed hij de BinckBank Tour (29ste in de slotrit naar Geraardsbergen en winnaar van het klassement van de strijdlust) en de GP Stad Zottegem (36ste). Een andere kanshebber is de Letse sprinter Emīls Liepiņš.

Bij Wanty-Gobert is titelverdediger Timothy Dupont het speerpunt. De zegeteller van de coureur uit Gent staat dit seizoen op één, na zijn overwinning in de Ronde van Wallonië. Daarnaast springt zijn zilveren medaille op het BK op de weg eruit. In de BinckBank Tour sprintte hij drie keer naar een plek in de top-10. In dit startveld moet Dupont dus weer mee kunnen strijden om de winst.

Bij Cofidis lijkt Hugo Hofstetter de sprinter van dienst, al is zijn vorm niet je-van-het. In de GP Cerami en de GP Stad Zottegem haalde de Fransman de finish niet. Mogelijk kunnen Bert Van Lerberghe en Zico Waeytens zich tonen in eigen land. Corendon-Circus heeft met Roy Jans een snelle man. Ook zonder Mathieu van der Poel heeft de ploeg bestaansrecht, meer dan dat zelfs. Bij Sport Vlaanderen-Baloise is het rekenen op Christophe Noppe, die vorig jaar derde werd in de Schaal Sels en onlangs als derde in Zottegem.

Israel Cycling Academy zet dit seizoen alles in op het scoren van UCI-punten: volgend jaar levert dat namelijk startrecht op in de grote rondes. Dat lukt bijzonder aardig tot nu toe. Afgelopen woensdag won Zakkari Dempster in Nederland de Veenendaal Veenendaal Classic. De Australiër is een rappe man, die dus met vertrouwen afreist naar Antwerpen. Mihkel Raïm (zevende in Zottegem) is een tweede snelle man, dus de ploeg heeft meerdere ijzers in het vuur.

Roompot-Charles werkt toe naar het einde. Ook binnen de ploeg acht men de kans nihil dat er nog een nieuwe sponsor komt. In de Schaal Sels zijn Boy van Poppel en Michael Van Staeyen kanshebbers. Voor Sean De Bie wordt het na een heftig trainingsongeluk in Italië zijn comeback in koers. Vanuit Nederlands oogpunt is ook BEAT Cycling Club interessant. Piotr Havik won de GP Stad Zottegem solo, maar hij ontbreekt in Antwerpen. Martijn Budding deed het in Veenendaal knap met een tweede plek; hij kan zomaar verrassen. Luuc Bugter is ook een naam om in de gaten te houden.

Andere outsiders zijn de Franse sprinters Adrien Garel, Jérémy Lecroq (beiden Vital Concept-B&B Hotels) en de Nederlanders Arvid de Kleijn en David Dekker (Metec-TKH). Tot slot is het rekening houden met Alberto Dainese. De Italiaanse renner van SEG Racing Academy is de regerend Europees kampioen wielrennen bij de beloften. Het sprinttalent is al ingelijfd door Team Sunweb.