UCI Europe Tour Antwerp Port Epic Antwerpen (BE) zondag 8 september 2019

Nevenwedstrijd

2017:

Om ook de jeugd te laten proeven van de Schaal Sels-sfeer, wordt er jaarlijks een nevenwedstrijd georganiseerd voor een bepaalde jeugdcategorie. In 2017 werd gekozen voor Juniors. Renners van 17 tot 18 jaar gaven gedurende 13 ronden het beste van zichzelf op de lokale omloop van ongeveer 6 kilometer in Merksem, goed voor een totale afstand van 77 kilometer. Per ronde lagen er twee korte kasseistroken op de renners te wachten om ook de jeugd het speciale karakter van Schaal Sels te laten ervaren. Door een reglementswijziging zijn onverharde stroken tijdens jeugdwedstrijden niet meer toegestaan sinds 2017. De start van de Junioren-wedstrijd vond plaats om 13u op de Bredabaan in Merksem. Het parcours in tekst vindt u hier

Net als enkele uren later, draaide ook de wedstrijd voor Juniors uit op een duel België-Nederland. In tegenstelling tot de profs, was het bij de afwachtingswedstrijd wel een Belg die aan het langste eind trok. Al vroeg in de wedstrijd ontstond een kopgroep van vijf met landgenoten Steven Pattyn, Dries Heylen, Gilles van Kerckvoorde en de Nederlanders Thijs Barendregt en Danny Maas. Zij reden een voorsprong van twee minuten bij elkaar en gaven deze niet meer af. Het vijftal ging gezamenlijk de laatste ronde in, maar daar viel het groepje volledig uit elkaar. Pattyn versnelde op één van de twee kasseistroken en kon zijn voorsprong vasthouden tot op de meet. Enkele tellen later werd Barendregt tweede, weer enkele seconden later legde Van Kerckvoorde beslag op de derde podiumplaats.

"Ik had al gemerkt dat ik op een bepaalde kasseistrook van het parcours de sterkste was", vertelde de winnaar aan Gazet van Antwerpen. "Ik heb dan ook aangvallen in enkele snel opeenvolgende bochten. Dat bleek een goede tactiek want daardoor verraste ik mijn metgezellen. Toen ik weg was, hebben ze blijkbaar nog wat naar elkaar gekeken, wat in mijn voordeel was." Voor de jongeling uit Wijnegem was het zijn eerste zege van het seizoen. 

2016:

Terwijl de profrenners hun kilometers in de Antwerpse Haven en de Polder afwerkten, vond op de lokale omloop in Merksem een afwachtingswedstrijd voor Nieuwelingen plaats. Het peloton met renners jonger dan 17 startte om 13u voor een wedstrijd van ruim 61 kilometer. Het lokale parcours was een kleine negen kilometer lang waardoor de Nieuwelingen zeven ronden voor de wielen geschoven kregen. Net als de profs konden ook de jongeren kennis maken met het vernieuwde Schaal Sels-concept: per ronde moesten ze twee onverharde en twee korte kasseistroken trotseren.

32 Nieuwelingen verschenen om 13u aan de start in Merksem. Nog voor een kwart van de wedstrijd was afgelegd was de beslissende vlucht al vertrokken met daarbij de Acrog Balen BC-ploegmaats Vince Van Den Eynde en Davide Bomboi en West-Vlaming Steven Pattyn. Het trio bouwde de voorsprong stelselmatig uit. Niemand geraakte weg, dus moest het drietal in een spurt uitmaken wie met de overwinning aan de haal ging. Uiteindelijk bleek Davide Bomboi de sterkste, voor Pattyn en Van Den Eynde. 

Ruben Debreyne legde een kleine drie minuten later beslag op de vierde plaats, voor Lennerd Bruyns, Mauro Spapen, Yannick Vos, Wouter Hopmans, Michael Bervoets en Willem Van Den Borne.

Ook in 2017 zal er een afwachtingswedstrijd plaatsvinden. Voor welke categorie dit zal zijn, is nog onduidelijk.

close