UCI Europe Tour Antwerp Port Epic Antwerpen (BE) zondag 8 september 2019

2017

UCI 1.1-wedstrijd

Taco van der Hoorn heeft de 92ste editie van Schaal Sels op zijn naam geschreven. De 23-jarige Nederlander spurtte na een zware wedstrijd sneller dan medevluchter Wout van Aert. Tim Merlier nam vlak daarachter de maat van zijn twee metgezellen voor de derde plaats.

Om 12u12 stond een peloton van 133 renners, verdeeld over zeventien ploegen, aan het prachtige Havenhuis in Antwerpen klaar voor een tocht van 188 kilometer. Daarbij moesten ze 35 kilometer onverhard en 33 kilometer kasseien trotseren. De stralende zomerzon zorgde ervoor dat de wedstrijd extra zwaar werd. Met Wout van Aert stond de winnaar van 2016 aan de start. Hij werd uitgedaagd door onder meer Lars Boom, Taco van der Hoorn (2e in Dwars door het Hageland) en Robin Stenuit, de winnaar in 2015.

In de aanvangsfase waren er verschillende aanvalspogingen, waaronder van Boom. De voormalig wereldkampioen veldrijden bleek echter last te hebben van maagproblemen die hem tot opgave dwongen. Even later zonderde een groep van twaalf zich af, maar het peloton liet niet begaan. Op zo'n honderd kilometer van de meet probeerde Justin Jules het in zijn eentje. De Fransman hield zijn voorsprong van ruim een halve minuut lange tijd vast, maar met nog vijftig kilometer op de teller vond Van Aert zijn moment gekomen.

De veldrijder uit Lille plaatste een snedige versnelling en kreeg een select gezelschap mee: zijn ploegmaats bij Veranda's Willems - Crelan Tim Merlier en Stijn Devolder, een kwartet van WB Veranclassic - Aqua Protect met Ludwig De Winter, Justin Jules, Lukas Spengler en Olivier Pardini, Taco van der Hoorn van Roompot - Nederlandse Loterij en Amund Grondahl Jansen van Team LottoNL - Jumbo. Jules en Pardini konden het hoge tempo niet aan, terwijl Devolder en van der Hoorn kregen af te rekenen met materiaalpech. Die laatste kon echter nog terugkeren, zodat er nog zes koplopers overbleven.

Zes werd vijf in de lokale ronde toen ook De Winter af te rekenen kreeg met een lekke band. Samen reden de vijf naar de laatste onverharde strook, waar niets gebeurde. Op 2,5 kilometer voor het einde speelde Van Aert op de verrassing en leek iedereen uit het wiel te schudden op weg naar zijn tweede zege op rij. Dat was echter zonder van der Hoorn gerekend, die in zijn eentje de kloof op de wereldkampioen veldrijden 2017 dichtte. Die laatste kwam nog wel als eerste uit de laatste bocht, maar het was van der Hoorn die uiteindelijk het zegegebaar mocht maken. Een verdiende zege voor de ijzersterke 23-jarige Nederlander, die daarmee zijn eerste profzege boekte. Met een vierde plaats in de Slag om Norg (NL), een tweede plaats in Dwars door het Hageland en winst in Schaal Sels mag hij gerust de beste renner in de offroad-wedstrijden 2017 genoemd worden.

Heb je onze wedstrijd gemist of wil je deze nog eens beleven? Herbekijk de volledige live-uitzending op YouTube, met dan aan MotoMediaTeam!

De volledige uitslag kunt u hier bekijken.

Nevenwedstrijd voor Juniors

Om ook de jeugd te laten proeven van de Schaal Sels-sfeer, wordt er jaarlijks een nevenwedstrijd georganiseerd voor een bepaalde jeugdcategorie. In 2017 werd gekozen voor Juniors. Renners van 17 tot 18 jaar gaven gedurende 13 ronden het beste van zichzelf op de lokale omloop van ongeveer 6 kilometer in Merksem, goed voor een totale afstand van 77 kilometer. Per ronde lagen er twee korte kasseistroken op de renners te wachten om ook de jeugd het speciale karakter van Schaal Sels te laten ervaren. Door een reglementswijziging zijn onverharde stroken tijdens jeugdwedstrijden niet meer toegestaan sinds 2017. De start van de Junioren-wedstrijd vond plaats om 13u op de Bredabaan in Merksem.

Net als enkele uren later, draaide ook de wedstrijd voor Juniors uit op een duel België-Nederland. In tegenstelling tot de profs, was het bij de afwachtingswedstrijd wel een Belg die aan het langste eind trok. Al vroeg in de wedstrijd ontstond een kopgroep van vijf met landgenoten Steven Pattyn, Dries Heylen, Gilles van Kerckvoorde en de Nederlanders Thijs Barendregt en Danny Maas. Zij reden een voorsprong van twee minuten bij elkaar en gaven deze niet meer af. Het vijftal ging gezamenlijk de laatste ronde in, maar daar viel het groepje volledig uit elkaar. Pattyn versnelde op één van de twee kasseistroken en kon zijn voorsprong vasthouden tot op de meet. Enkele tellen later werd Barendregt tweede, weer enkele seconden later legde Van Kerckvoorde beslag op de derde podiumplaats.

"Ik had al gemerkt dat ik op een bepaalde kasseistrook van het parcours de sterkste was", vertelde de winnaar aan Gazet van Antwerpen. "Ik heb dan ook aangvallen in enkele snel opeenvolgende bochten. Dat bleek een goede tactiek want daardoor verraste ik mijn metgezellen. Toen ik weg was, hebben ze blijkbaar nog wat naar elkaar gekeken, wat in mijn voordeel was." Voor de jongeling uit Wijnegem was het zijn eerste zege van het seizoen. 

close