UCI Europe Tour Antwerp Port Epic Antwerpen (BE) zondag 8 september 2019

BK Elite Z/C & U23

2018: zondag 12 augustus

Op zondag 12 augustus vindt in Stabroek en Berendrecht voor de derde keer het Belgisch Kampioenschap Wielrennen voor Elite zonder Contract en Beloften U23 plaats. In grote lijnen is alles identiek aan de voorbije twee edities: zo wordt de start van beide wedstrijden gegeven op de Solftplaats in Berendrecht en ligt de aankomstlijn in de Dorpsstraat van Stabroek ter hoogte van het Gemeentehuis. Ook het parcours van 14,5 kilometer met de kasseien in de Oude Papenstraat en de Reigersbosdreef bleef onaangeroerd, net als de afstand voor beide categorieën. 

Zo dienen de Elite zonder Contract na een aanloopstrook van 6,4 kilometer nog tien ronden af te leggen, goed voor een totale afstand van 148,4 kilometer. De Beloften nemen dezelfde aanloopstrook en krijgen dan nog twaalf ronden voor de wielen geschoven, goed voor een wedstrijd van 176,8 kilometer. De Elite zonder Contract vertrekken om 9u waardoor de opvolger van Stijn De Bock rond 12u15 gekend zal zijn. De Beloften beginnen om 13u aan hun tocht en rond 17u zullen we weten wie de trui overneemt van Jordi van Dingenen.

De organisatie zorgt, in samenwerking met MotoMediaTeam, ATV en Belgian Cycling, voor een absolute primeur: voor het eerst in de geschiedenis wordt een BK voor niet-profs live uitgezonden op televisie. De finales van beide wedstrijden kunt u namelijk rechstreeks volgen op ATV. Geraakt u dus niet tot in Stabroek maar wilt u kijken hoe uw favoriete renner het doet, stem dan zeker af op ATV. Mensen buiten de provincie Antwerpen kunnen de finales eveneens live volgen op de website van Belgian Cycling.

De Dorpsstraat in Stabroek zal vanaf zondagochtend 4u afgesloten zijn voor alle verkeer tussen Grote Molenweg en Abtsdreef. De overige straten op het parcours kunt u in de richting van de koers mee volgen na passage van de groene vlag. Hier kunt u het parcours met verwachte tijdsaanduidingen voor Elite zonder Contract en Beloften downloaden, alsook het plan. Net als de voorgaande jaren zal er achter Hoeve Brouwers een grote parking voorzien worden voor VIP en publiek, die te bereiken is via de Kleine Molenweg en de Meidoornlaan. Download hier het bereikbaarheidsplan. Op de website van Belgian Cycling kunt u terecht voor de technische fiche en de deelnemerslijsten. 

 

2017: zondag 13 augustus 

Elite zonder Contract

Omstreeks de klok van 11 stonden de Elite zonder Contract aan de start voor hun titelstrijd. Al vroeg in de wedstrijd ontstond een kopgroep met Jelle Cant, Alexander Maes, Gianni Marchand, Dieter Bouvry, Laurent Creffier, Louis Verhelst, Jonas Cornelis en Benjamin Verraes. Verhelst reed lek en  ook Cornelis moest afhaken. Laatstgenoemde pikte aan bij Jens Moens en David Boucher en even later kon het drietal de aansluiting met de kop maken.

De negen koplopers namen een minuut voorsprong, maar na ongeveer half koers konden Stijn De Bock, Niels De Rooze, Jens De Meyere en opnieuw Louis Verhelst hun wagonnetje vooraan aanpikken. Cornelis moest andermaal lossen, de andere twaalf reden tot bijna twee minuten weg van het peloton.

Er kwamen verschillende pogingen vanuit de achtergrond, maar niemand keerde nog terug tot in de kop van de koers. Even later viel de kopgroep van twaalf uiteen: Cant, Moens, De Bock, Marchand, Bouvry, Verhelst, De Rooze en Verraes mochten het in de slotkilometers onder elkaar uitvechten. Er kwamen nog verschillende ontsnappingspogingen, maar zonder succes. In de sprint ging De Bock van ver aan en hield Moens en Bouvry achter zich.

“Verraes en Cant kwamen wat zonder het te willen al op vijfhonderd meter van de finish op kop te zitten”, begon De Bock het relaas van de sprint. “Toen het op vierhonderd meter wat stilviel, ging ik aan. Ik besefte wel dat het nog heel ver was, maar met een goede aanzet hoopte ik toch ver te komen. Het besef dat er een trui lag te wachten en dat het misschien de enige kans in mijn carrière zou zijn om een titel te pakken, hielp om de pijn te verbijten. Ik heb ondertussen mijn wattages bekeken en ik heb hier ongetwijfeld mijn beste sprint ooit gereden.”

Dromen van een profcontract doet De Bock nog niet meteen. “Op zich zit ik goed bij het team Cibel-Cebon van Gaspard Van Peteghem. Van Greg Van Avermaet, Oliver en sinds dit seizoen ook Lawrence Naesen weet ik bovendien maar al te goed dat het niet evident is om bij de profs prijs te rijden. Oliver moet de jongste jaren zowat de enige ‘liefhebber’ zijn die het vervolgens nog echt heeft waargemaakt als prof. Laat me eerst maar rustig dit seizoen afwerken en vervolgens zullen we wel zien of er nog iets op me afkomt.” (bron + volledige uitslag: www.belgiancycling.be)

Beloften

Al vroeg in de wedstrijd werd er in schuifjes een kopgroep van 23 renners gevormd. Lotto Soudal  en Ago-Aqua Service waren met vier renners het best vertegenwoordigd. Hun voorsprong ging vlot boven de minuut. Op iets minder dan 60 kilometer van de meet lukte het Franklin Six, Emiel Planckaert en Jeroen Pattyn toch nog om terug te keren, het peloton volgde toen al op ruim twee minuten en was uitgeteld.

Op goed twintig kilometer van de finish viel de beslissing in de kopgroep. Jordi Van Dingenen, Abram Stockman, Julien Mortier, Franklin Six, Cedric Beullens, Stan Dewulf, Brent Clé en in laatste instantie Thijs Aerts reden weg van hun gezellen. Hoewel er in de slotronde nog verscheidene aanvalspogingen kwamen, kon niemand nog ontsnappen.

Mortier plaatste een ultieme uitval, maar die belette niet dat zijn ploegmaats Six in de slotmeters alsnog gepasseerd werd door Van Dingenen. De tweede driekleur voor de Gelenaar, pakte zijn tweede nationale titel, na die bij de tweedejaars nieuwelingen in Tervuren in 2012.

“Ik stond als enige renner van mijn ploeg Pauwels Sauzen-Vastgoedservice aan de start van dit kampioenschap en dan kan je maar beter proberen mee te zijn als er kort na de start van de wedstrijd wordt gedemarreerd”, verduidelijkte Van Dingenen zijn keuze om al vroeg mee te gaan in een ontsnapping. “Zeker op een vlak parcours als hier is er altijd een grote kans dat de eerste vluchters voorop kunnen blijven. De grote blokken hadden trouwens allemaal enkele renners mee en het draaide ook meteen goed rond. Enkel toen het drietal met Six en Planckaert naderde, stokte het even. Eens die hadden aangesloten, was de goede verstandhouding terug.”

“De sprint verliep ideaal voor mij”, ging Van Dingenen verder. “Ik begon eraan in vijfde of zesde positie en ik kon mooi meeschuiven in het wiel van Franklin toen die aanging. Het was wind op kop en als je dan nog wat kracht over hebt, kan je er doorgaans nog wel over. Met deze titel wil ik in 2018 zeker eens alles op de koers zetten. Ondertussen heb ik echter ook mijn diploma bachelor in de elektromechanica op zak en daarop kan ik altijd terugvallen als het niet zou lukken om echt door te breken.” (bron + volledige uitslag: www.belgiancycling.be)


2016: zondag 14 augustus

Op 14 augustus 2016 organiseerde de Koninklijke Wielrijdersclub van Merksem vzw, die ook instaat voor Schaal Sels, het Belgisch Kampioenschap Wielrennen voor Elite zonder Contract en Beloften U23. Hierbij werden ze ondersteund door de gemeente Stabroek en de stad Antwerpen (Berendrecht). 

De wedstrijd voor Elite zonder Contract werd gereden over een afstand van 148 kilometer en de Beloften kregen 177 kilometer voor de wielen geschoven. Belgisch Kampioen Elite Z/C 2016 werd Dries De Bondt (Veranda’s Willems) met in zijn zog Jimmy Janssens (Team 3M) en Dimitri Peyskens (Veranclassic Ago). De titel bij de Beloften U23 ging naar Joachim Vanreyten (Lotto Soudal) voor zijn ploegmaat Enzo Wouters (Lotto Soudal) en Alexander Geuens (Limburg).

close