UCI Europe Tour Antwerp Port Epic (BE) zondag 21 mei 2023


Schaal Sels Merksem & MerXem Classic 2022


Live

16:55

Aankomst

Winst voor Arnaud De Lie

De massasprint viel niet meer te ontwijken. Een gesloten peloton stevende op de aankomst op de Bredalaan af. En de zege is voor topfavoriet Arnaud De Lie die door zijn teammaats perfect werd gepiloteerd. Christopher Lawless (TotalEnergies) en Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise) mogen als nummers twee en drie mee op het podium.  

16:45

6 km

Op naar een massasprint. Wie klopt De Lie?

We zitten nu in volle finale. Er zijn nog enkele uitvalspogingen, maar het peloton controleert. We stevenen ongetwijfeld af op een massasprint met onder meer Arnaud De Lie, Milan Menten, Andrea Pasqualon, Arne Marit, Niccolo Bonifazio en Jakub Mareczko als voornaamste kanshebbers. Binnen een paar minuten kennen we de winnaar!

16:40

Laatste ronde!

Algemene hergroepering

Bij het ingaan van de laatste ronde is de hergroepering een feit. Na 98 kilometer wedstrijd is alles te herdoen. Nog een rondje van 11,5 kilometer.

16:30

1,5 ronden te gaan (15 km)

Verschil wordt nu snel kleiner

Het peloton heeft het tempo nu echt opgedreven. Het trio heeft nog amper 11 seconden voorsprong op het peloton. Ook bij de mannen lijken we dus af te stevenen op een massasprint.

16:15

Nog 3 ronden te gaan

Voorsprong blijft rond de 45 - 50 seconden

De drie blijven dapper rondrijden. Met een bonus van nog steeds 45 seconden volgens de laatste tijdopname. Intussen dreigen donkere onweerswolken, maar we zijn overtuigd dat die gewoon overwaaien... 

16:00

Nog 4 ronden

Ook Sport Vlaanderen-Baloise zet mannetje bij

Naast Alpecin-Deceuninck en Lotto Soudal zet nu ook Sport Vlaanderen-Baloise een mannetje bij in de achtervolging. Zij hebben Arne Marit mee als sprinter. De voorsprong is nog steeds 50 seconden. 

15:45

halfkoers - nog vijf ronden

Voorsprong slinkt lichtjes

De voorsprong zakt lichtjes terug. Momenteel heeft het peloton nog een achterstand van 51 seconden op de drie vluchters, Timo de Jong (Volkerwessels), Robin Carpenter (Human Powered Health) en Aaron Gate (Bolton Equities Black Spoke). Lotto Soudal en Alpecin-Deceuninck blijven de groep aanvoeren.

15:35

Geweldige sfeer op de Bredabaan

Leuk tussendoortje. De sfeer op de Bredabaan is geweldig. Er is een pak volk afgekomen naar de Schaal Sels en de Stroboerenmarkt. Genieten in het zonnetje!

15:30

Nog 6 ronden te gaan

Voorsprong trio stabiliseert op een minuut

De drie overgebleven leiders houden hun voorsprong stabiel op een minuut. Intussen hebben we een uur koers achter de rug. Daarin is 45 kilometer afgelegd. 

15:20

6,5 ronden af te werken

Bloem opgeraapt door peloton

Drie leiders dus nog. Zij hebben een voorsprong van 52 seconden op het peloton. Joren Bloem van het Abloc Team is intussen opnieuw opgeslorpt door het peloton, nog steeds aangevoerd door Lotto Soudal en Alpecin-Deceuninck.

15:15

nog 7 ronden

Lotto Soudal en Alpecin-Deceuninck nemen peloton op sleeptouw

Terwijl Joren Bloem vooraan de rol moet lossen, nemen Alpecin-Deceuninck en Lotto Soudal het peloton op sleeptouw. De drie overgebleven leiders hebben nu 53" voorsprong.

15:05

Nog 7,5 ronden af te werken

Vier leiders lopen verder uit

Het viertal heeft intussen een voorsprong van iets meer dan driekwart minuut op het peloton. De samenwerking tussen Timo de Jong (Volkerwessels), Robin Carpenter (Human Powered Health), Joren Bloem (ABloc) en Aaron Gate (Bolton Equities Black Spoke) is voorbeeldig.

15:00

Nog 8 ronden

Victor Campenaerts: 'Met veel goesting'

Victor Campenaerts, die zo goed als voor eigen volk rijdt vandaag, heeft er zin in. "Een koers van net iets meer dan 100 kilometer. Geweldig dat ik dat als prof nog eens mag meemaken", lachte hij. "Dat we met Lotto Soudal op Arnaud De Lie mikken? Ergens wel, maar zo'n wedstrijd is bijzonder moeilijk te controleren. 2,5 uur heel rap fietsen, dat kunnen er veel meer dan je denkt."

14:55

Nog 8 ronden te gaan!

Nieuw kwartet met kleine bonus

Een volgende poging is van een kwartet. Timo de Jong (Volkerwessels), Robin Carpenter (Human Powered Health), Joren Bloem (ABloc) en Aaron Gate (Bolton Equities Black Spoke) zijn de vier dapperen die halverwege de tweede ronde een voorsprong van 25 seconden bijeen hebben gefietst. Dit lijkt een eerste belangrijke ontsnapping.

14:45

Nog 9 van de 10 ronden af te werken

Meteen actie! Drie koplopers

Al in de openingsronde gaat het snoeihard. Drie renners hebben zich afgescheiden van het peloton. Daarbij onder meer Maarten Verheyen en Zak Coleman. Ook Stijn Siemons zou een van de namen zijn. Maar meer dan 15 seconden pakken de drie niet. In het begin van de tweede ronde is alles te herdoen.

14:30

115 km - 10 ronden

En we zijn vertrokken!

Et voilà! La course est partie. Het is koersdirecteur Nico Mattan die zonet met de vlag zwaaide. 120 renners voor 115 km spektakel. We houden u via deze liveblog zo goed mogelijk op de hoogte.

13:50

Ploegenvoorstelling Schaal Sels begonnen

De ploegenvoorstellling is volop aan de gang. Wij pikten er alvast Tarteletto-Isorex uit. De ploeg van Peter Bauwens start vandaag met Sander Lemmens, Maxime De Poorter, Jacob Relaes, Jeroen Eyskens, Andreas Goeman, Thibau Verhofstadt en Kobe Vanoverschelde. Succes, mannen.

13:20

Tot straks voor de Schaal Sels

Binnen een klein uurtje zijn we er terug voor de Schaal Sels, onze mannenwedstrijd. Het wordt voor de gelegenheid een korte race van amper 1115 kilometer, maar dat kan dan weer een spektakel van jewelste opleveren. We verwachten een razendsnelle openingsfase met veel actie. Tot straks!

12:45

Aankomst 

Eleonora Gasparrini wint MerXem Classic in de sprint

En zoals algemeen verwacht eindigde de MerXem Classic in een massasprint. Daarin was de Italiaanse Eleonora Gasparrini (Valcar -Travel & Service) de snelste. Ze haalde het op de Bredabaan voor de Amerikaanse Megan Jastrab (Team DSM) en Gasparrini's ploeggenote Silvia Persico. De Belgische Julie De Wilde (Plantur-Pura) werd fraai vierde.

12:40

5 km 

sprint in de maak

Het tempo ligt hoog. Een massasprint lijkt in de maak. Of is er alsnog iemand in staat het peloton te verschalken. Binnen enkele minuten kennen we het antwoord...

12:25

Nog 20 km

Algemene hergroepering

Algemene hergroepering! Moedige poging van het trio Worst - Uijen - Persico, maar nog voor het ingaan van de slotronde worden ze opgeslokt door het peloton.

12:20

Nog anderhalve ronde

Voorsprong slinkt

Onder impuls van een paar rensters van het Human Powerd Health Team slinkt de voorsprong van de drie leidsters tot 25 seconden. Worden de drie alsnog teruggepakt of slagen ze erin het peloton af te houden?

12:10

Nog 2 ronden

Koptrio heeft 33 seconden op peloton

Elise Uijen, Annemarie Worst en Silvia Persico hebben intussen 33 seconden voorsprong op een gedecimeerd peloton. De Duitse Reissner is opnieuw ingelopen.

12:05

Eindstand rushes

Eindstand na de 3 afgewerkte rushes:
1. Lily Williams (Human Powered Health): 10 punten
2. Rylee McMullen (Instafund Racing): 6 punten
3. Elise Uijen (Team DSM): 3 punten
4. Silvia Persico (Valcar Travel & Service): 2 punten
5. Francesca Barale (DSM), Lena Charlotte Reissner (IBCT) en Erica Clevenger (USA National Team): 1 punt

12:00

Nog drie ronden af te werken

Voorsprong kopgroep loopt op

De voorsprong van de vier loopt op tot een halve minuut. De laatste tussensprint is gewonnen door Elise Uijen, voor Silvia Persico en Lena Charlotte Reissner. Even verder moest Reissner wel de rol lossen, zodat we nog drie leidsters hebben: Uijen, Persico en Worst.

11:50

nog 3,5 van de 10 ronden af te werken

Viertal aan de leiding

Met nog iets meer dan vier ronden te rijden heeft zich een viertal afgezonderd. De bonus is miniem: 20 seconden op het peloton dat lijkt te contoleren. Straks krijgen we de laatste tussensprint.

De vier leidsters: Elise Uijen - Annemarie Worst - Silvia Persico - Lena Charlotte Reissner

11:35

Tussenstand rushes

De tussenstand na 2 van de 3 rushes:
1. Lily Williams (Human Powered Health): 10 punten
2. Rylee McMullen (Instafund Racing): 6 punten
3. Francesca Barale (DSM) en Erica Clevenger (USA National Team): 1 punt

De eindwinnares mag met een cheque van 250 euro naar huis.
In het peloton zijn de drie groepen intussen opnieuw samengelopen.

11:30

Half koers - nog 5 ronden af te werken

Peloton in drie stukken gebroken

Half koers is het peloton in drie stukken gebroken. Bij de passage aan de finish werd ook de tweede van drie rushes afgewerkt. De Amerikaanse Lily Williams was opnieuw de snelste voor Rylee McMullen. Het laatste puntje ging deze keer naar de Italiaanse Francesca Barale. 

11:05

Nog 6 ronden af te werken

Gegroepeerd peloton

Nog steeds een gegroepeerd peloton. Wel minder goed nieuws: DSM-renster Esmée Peperkamp is na een val overgebracht naar het ziekenhuis. Ook Laura Molenaar en Ellen McDermott maakten kennis met het Antwerpse asfalt, maar beiden konden intussen opnieuw vooraan aansluiten.

11:00

nog 6,5 ronden af te werken

40 km in eerste wedstrijduur

De vrouwen hebben in hun eerste koersuur 40 kilometer afgewerkt. Toch een stevig tempo, wellicht daardoor is het niet evident is om aan te vallen.

10:50

Nog 7 ronden af te werken

Eerste rush voor Lily Williams

Nog steeds een quasi voltallig peloton. Bij de doortoch aan de finish werd de eerste van drie rush-sprints afgewerkt. Lily Williams pakte de vijf punten. Rylee McMullen scoort er drie en het laatste puntje is voor Erica Clevenger. De volgende tussenspurt is na vijf ronden wedstrijd.

10:35

Nog 8 van de 10 ronden af te werken

Situatie ongewijzigd

De zon priemt boven de Bredalaan, de Stroboerenmarkt en de MerXem Classic lokken een pak volk, maar de situatie in het peloton blijft voorlopig ongewijzigd. Een compacte groep, op een paar geloste rensters na. Wanneer krijgen we een eerste kopgroep?

10:15

1 ronde gedaan, nog 9 te gaan

Voltallig peloton

Na een rondje van 11,5 kilometer hebben we nog steeds een voltallig peloton. 

09:50

115 km

Start MerXem Classic

Goedemorgen vanuit Merksem, waar de vrouwen zich opmaken voor de start van de MerXem Classic. Uiteindelijk nemen 150 vrouwen de start. De laatste teams begeven zich momenteel naar het podium voor de presentatie. Binnen een tiental minuten gaan we van start. Hier kan u de wedstrijd live volgen.

close