UCI Europe Tour Antwerp Port Epic Antwerpen (BE) zondag 12 september 2021

toertocht

Het COVID-19 virus blijft onvoorspelbaar. Als organisatie hechten we groot belang aan de gezondheid en veiligheid van onze deelnemers, medewerkers en sympathisanten. Daarom zien wij ons met Karakterkoersen als organisator genoodzaakt dit jaar de Toertocht niet te laten plaatsvinden.

In 2015 besliste de Koninklijke Wielrijdersclub van Merksem (KWCM) om letterlijk en figuurlijk nieuwe wegen in te slaan met Schaal Sels. Zo werden voor het eerst onverharde stroken opgenomen in het parcours. Na de spectaculaire wedstrijd in 2015 kwamen vele vragen van wielerliefhebbers of ze de route zelf ook konden rijden. Vandaar besliste de organisatie om in 2016, exact één week voor de profs, een toertocht in te richten. Op zondag 30 augustus 2020 werd normaal de vijfde editie worden verreden.

Door dit initiatief krijgen recreanten de kans om het parcours dat door één van de meest gerenommeerde Amerikaanse wielermedia, VeloNews, in 2015 werd uitgeroepen tot "Route of the Year", zelf te ontdekken. In 2018 werd de naam veranderd in Antwerp Port Epic, waardoor ook de Toertocht dezelfde naam krijgt. 

Voor de toertocht stippelde de Koninklijke Wielrijdersclub van Merksem verschillende routes uit, waarin de belangrijke elementen van de profwedstrijd vervat zitten: Haven, Polder, wind, onverharde stroken en kasseien. De route Polder neemt de deelnemers mee over een tocht van 40 kilometer door de prachtige polderlandschappen van Berendrecht, Zandvliet, Stabroek en Hoevenen met de passage over de onverharde wegen en de kasseistroken die de Antwerp Port Epic beroemd hebben gemaakt. Wie de route Wind kiest, steekt de landsgrenzen over voor een tocht van zo'n 53 kilometer en zal terechtkomen op de prachtige dijken van de Brabantse Wal, waar Mathieu Van der Poel in 2019 de Nederlandse titel pakte. De langste route duikt de Haven in voor een tocht van zo'n 63 kilometer, waar de deelnemers zich een weg banen langs containers en torenhoge kranen. Een combinatie van twee of drie routes is uiteraard ook mogelijk!

Start en aankomstplaats van de drie routes is voorzien aan café de Sportduif, Solftplaats 6 te Berendrecht. Hier zullen de inschrijvingen plaatsvinden en een drankmogelijkheid worden voorzien. Parkeren kan op een nabijgelegen weiland in de Oude Papenstraat. Inschrijven kan tussen 7u30 en 10u30. Onderweg zullen er bevoorradingen voorzien worden. Ook medische hulp zal aanwezig zijn, al hebt u deze hopelijk niet nodig. De prijs bedraagt 10 euro, cash te betalen bij inschrijving. Vooraf inschrijven is mogelijk op toertocht@schaalsels.be. Dit is niet verplicht; u kan ook nog de dag zelf inschrijven, maar het heeft wel als voordeel dat uw inschrijving sneller afgerond kan worden.

U kiest zelf met welk type fiets u komt: racefiets, mountainbike of zelfs veldritfiets. Let op: deelname is volledig op eigen risico. De organisatie is niet verantwoordelijk voor ongevallen of opgelopen schade tijdens de toertocht.

Voor meer informatie kan u terecht op bovenstaand e-mailadres.

close