UCI Europe Tour Antwerp Port Epic (BE) zondag 21 mei 2023

Info

Sinds 2015 werden in het parcours van Schaal Sels onverharde wegen opgenomen, waardoor de wedstrijd zowel in binnen- als buitenland gevolgd werd. Deze toenemende internationale media-aandacht heeft ertoe geleid dat Schaal Sels in 2018 werd opgesplitst in Schaal Sels Merksem en Antwerp Port Epic. Op die manier staan een verdere internationale groei en het lokaal karakter in Merksem elkaar niet in de weg. Schaal Sels Merksem gaat terug naar de roots, met lokale ronden in en rond Merksem en aankomst op de Bredabaan. De Antwerp Port Epic neemt het concept met de onverharde wegen en de kasseikilometers door de Haven van Antwerpen en de Polder over, maar met een nieuwe start- en aankomstplaats.

De naam verwijst naar twee plaatsen die belangrijk zijn voor de wedstrijd: enerzijds de stad Antwerpen die sinds 2018 als start- en aankomstplaats fungeert; anderzijds de Haven van Antwerpen die een belangrijk deel uitmaakt van het parcours.

Het woord Epic verwijst zowel naar het verleden als het heden van de wedstrijd. Zo was wielerjournalist Jacques-Charles Sels, toen hij verongelukte, bezig met de verkenning van een epische driedaagse etappewedstrijd tussen Milaan en Antwerpen in het kader van de Olympische Zomerspelen 1920. Niet alleen de afstand, maar ook de bergen en het gebrek aan asfaltwegen maakten van de geplande wedstrijd een epische koers met karakter. 

In 2015 ging Schaal Sels terug naar de roots door onverharde wegen op te nemen in het parcours. Tel daarbij de ruwe kasseien en de soms hevige wind in de open velden door de Polder en dan zijn alle elementen opnieuw aanwezig voor een epische wedstrijd. Dat bleek ook tijdens de voorgaande edities. De Antwerp Port Epic zet dit bekend concept verder sinds 2018.

Om 12.30 u. vertrok op zondag 22 mei 2022 de vijfde Antwerp Port Epic aan het Schengenplein op het Eilandje in Antwerpen, in de schaduw van het prestigieuze nieuwe Havenhuis. Onder het Havenhuis, op het Zaha Hadidplein, werden net als de voorbije jaren de ploegbussen opgesteld. Na ruim 180 kilometer wedstrijd door de Haven langs imposante kranen en metershoge containers, door de winderige polders in het noorden van Antwerpen en over de onverharde stroken en kasseiwegen, werd de vijfde winnaar van de Antwerp Port Epic bekend. Na Mathieu van der Poel, die in 2021 als eerste de finish kruiste, werd in 2022 Florian Vermeersch van Lotto Soudal de 5de winnaar van de wedstrijd.

Sinds 2018 gaat Antwerp Port Epic dus door het leven als een UCI 1.1-wedstrijd eind mei. Deze plaats op de kalender, samen met de onverharde stroken, zullen zorgen voor een spektakelrijke wedstrijd waarbij de wereldtoppers uit het veld strijd leveren tegen de toppers op de weg. De ambitie van de organisatie is om op termijn verder door te groeien naar een UCI ProSeries wedstrijd.

EXTERIOO CYCLING CUP

Ook het voorbije jaar maakt de Antwerp Port Epic als vijfde manche deel uit van de Exterioo Cycling Cup, de opvolger van de Bingoal Cycling Cup. Dit is een overkoepelend klassement van 11 Belgische en Nederlandse koersen die deel uitmaken van de UCI Europe Tour. 

De organisatie blijft in handen van de Koninklijke Wielrijdersclub van Merksem vzw onder leiding van voorzitter Ben Simons.

close