Belgian cycling Schaal Sels Merksem (BE) zondag 25 augustus 2024

INFO

ONTSTAAN

Reeds jarenlang stond Schaal Sels bekend om de vele kasseikilometers, maar sinds 2015 werden er ook onverharde stroken aan het parcours toegevoegd. Dit gaf de wedstrijd een speciaal karakter en heeft ertoe geleid dat Schaal Sels eind 2015 door het Amerikaanse Wielermedium VeloNews werd uitgeroepen tot Route of the Year waardoor de wedstrijd zowel in binnen- als buitenland gevolgd werd.

Deze toenemende internationale media-aandacht heeft ertoe geleid dat Schaal Sels in 2018 werd opgesplitst in Schaal Sels Merksem en Antwerp Port Epic. Op die manier staan een verdere internationale groei en het lokaal karakter in Merksem elkaar niet in de weg. Schaal Sels Merksem gaat terug naar de roots, met lokale ronden in en rond Merksem en aankomst op de Bredabaan. De Antwerp Port Epic neemt het concept met de onverharde wegen en de kasseikilometers door de Haven van Antwerpen en de Polder over, maar met een nieuwe start- en aankomstplaats.

De naam verwijst naar twee plaatsen die belangrijk zijn voor de wedstrijd: enerzijds de stad Antwerpen die sinds 2018 als start- en aankomstplaats fungeert; anderzijds de Haven van Antwerpen die een belangrijk deel uitmaakt van het parcours.

Het woord Epic verwijst zowel naar het verleden als het heden van de wedstrijd. Zo was wielerjournalist Jacques-Charles Sels, toen hij verongelukte, bezig met de verkenning van een driedaagse etappewedstrijd tussen Milaan en Antwerpen in het kader van de Olympische Zomerspelen 1920. Niet alleen de afstand, maar ook de bergen en het gebrek aan asfaltwegen maakten van de geplande wedstrijd een epische koers met karakter. De Antwerp Port Epic zorgt voor een spektakelrijke wedstrijd door de combinatie van onverharde wegen, ruwe kasseien en soms hevige wind in de open velden door de Polder.

Sinds 2018 gaat Antwerp Port Epic dus door het leven als een UCI 1.1-wedstrijd waarin de wereldtoppers uit het veld strijd leveren tegen de toppers op de weg. De ambitie van de organisatie is om op termijn verder door te groeien naar een UCI ProSeries wedstrijd.
 

EDITIE 2024

Op hetzelfde parcours wordt er voor de tweede maal ook een Antwerp Port Epic ladies gereden! Zij vertrekken op zondag 19 mei om 10.30 u. aan het Schengenplein op het Eilandje in Antwerpen, in de schaduw van het prestigieuze Havenhuis. De start van de zevende Antwerp Port Epic van de heren staat gepland omstreeks 12.30 u. Onder het Havenhuis, op het Zaha Hadidplein, worden de ploegbussen opgesteld. Na ruim 180 kilometer wedstrijd door de Haven langs imposante kranen en metershoge containers, door de winderige polders in het noorden van Antwerpen en over de onverharde stroken en kasseiwegen, weten we wie uiteindelijk Marthe Truyen en Dries De Bondt opvolgt. In 2022 was Florian Vermeersch nog door het dolle heen met zijn allereerste profzege, in 2021 schreef Mathieu van der Poel de wedstrijd op zijn erelijst.
 

LOTTO CYCLING CUP

De Antwerp Port Epic maakt als vijfde manche deel uit van de Lotto Cycling Cup. Dit is een overkoepelend klassement van 10 Belgische wedstrijden die deel uitmaken van de UCI Europe Tour. 
De organisatie blijft in handen van de Koninklijke Wielrijdersclub van Merksem vzw onder leiding van voorzitter Ben Simons.
 

LIVESTREAM

Geniet live van de integrale herenwedstrijd van start tot finish van deze Belgische kruising tussen Parijs-Roubaix en Strade Bianche via de livestream van het Nieuwsblad. Op onze website kan u de volledige livestream van de Antwerp Port Epic ladies volgen. De spectaculaire finale van deze dameseditie wordt vanaf 12.30u. uitgezonden op ATV en TV OOST en van de heren vanaf 15.30u. op Sporza en Eurosport.