UCI Europe Tour Antwerp Port Epic Antwerpen (BE) zondag 13 september 2020

Info

Schaal Sels is een ééndaagse wielerwedstrijd die traditioneel gepland staat op de laatste zondag van de grote vakantie. De wedstrijd heeft het 1.1-statuut en behoort tot de UCI Europe Tour, het Europese continentale circuit van de UCI. Schaal Sels werd voor de eerste keer gereden op maandag 23 mei 1921. Op zondag 23 augustus 2020 zal de 95ste editie plaatsvinden.

Sinds de eerste editie tot nu heeft Schaal Sels een ware evolutie doorgemaakt. Niet enkel het statuut van de wedstrijd veranderde regelmatig, maar ook het parcours, de start- en aankomstplaats en de uitzendrechten op TV. Meer over deze wijzigingen doorheen de jaren, vindt u onder Geschiedenis

Reeds jarenlang staat Schaal Sels bekend om de vele kasseikilometers, maar sinds 2015 werden er ook onverharde stroken aan het parcours toegevoegd. Dit geeft de wedstrijd een speciaal karakter en heeft ertoe geleid dat Schaal Sels eind 2015 door het Amerikaanse Wielermedium VeloNews werd uitgeroepen tot Route of the Year. Meer informatie over het parcours vindt u logischerwijs op de pagina Parcours.

Deze toenemende internationale media-aandacht heeft ertoe geleid dat Schaal Sels in 2018 werd opgesplitst in Schaal Sels Merksem en Antwerp Port Epic. Op die manier staan een verdere internationale groei en het lokaal karakter in Merksem elkaar niet in de weg. Schaal Sels Merksem gaat terug naar de roots, met lokale ronden in en rond Merksem en aankomst op de Bredabaan. Op de langste winkelstraat van Vlaanderen zal ook de Stroboerenmarkt weer plaatsvinden, zodat het een volksfeest blijft van, voor en door de Merksemnaar.

Sinds 2019 maakt de Schaal Sels Merksem deel uit van de Bingoal Cycling Cup, voorheen de Napoleon Cycling Cup. Dit is een overkoepelend klassement van 8 Belgische ééndagswedstrijden die deel uitmaken van de UCI Europe Tour. Schaal Sels Merksem zal live te zien zijn op Sporza. Eurosport zorgt voor de internationale zendtijd.

De organisatie van de semiklassieker is in handen van de Koninklijke Wielrijdersclub van Merksem vzw onder leiding van voorzitter Ben Simons.

close