UCI Europe Tour Antwerp Port Epic (BE) zondag 21 mei 2023

Info

Schaal Sels is een ééndaagse wielerwedstrijd met het 1.1-statuut en behoort tot de UCI Europe Tour, het Europese continentale circuit van de UCI. Schaal Sels werd voor de eerste keer gereden op maandag 23 mei 1921. Normaal gezien vierden we in 2021 het 100-jarig bestaan en de 95ste editie van deze Merksemse wielerklassieker, maar COVID-19 gooide roet in het eten en de wedstrijd werd afgelast.

Op zondag 21 augustus 2022, startte om 14.30 u. de 95ste editie van de Schaal Sels Merksem. Het was opnieuw een prachtige editie met een volksfeest de Antwerpse semiklassieker waardig! Dit jaar werd ook voor het eerst, op dezelfde dag en op hetzelfde parcours, de MerXem Classic gereden, een 1.1-dameswedstrijd! 

SCHAAL SELS vs. ANTWERP PORT EPIC

Sinds de eerste editie tot nu heeft Schaal Sels een ware evolutie doorgemaakt. Niet enkel het statuut van de wedstrijd veranderde regelmatig, maar ook het parcours, de start- en aankomstplaats en de uitzendrechten op TV. Meer over deze wijzigingen doorheen de jaren, vindt u onder Geschiedenis

Reeds jarenlang stond Schaal Sels bekend om de vele kasseikilometers, maar sinds 2015 werden er ook onverharde stroken aan het parcours toegevoegd. Dit gaf de wedstrijd een speciaal karakter en heeft ertoe geleid dat Schaal Sels eind 2015 door het Amerikaanse Wielermedium VeloNews werd uitgeroepen tot Route of the Year.

Deze toenemende internationale media-aandacht heeft ertoe geleid dat Schaal Sels in 2018 werd opgesplitst in Schaal Sels Merksem en Antwerp Port Epic. Op die manier staan een verdere internationale groei en het lokaal karakter in Merksem elkaar niet in de weg. Schaal Sels Merksem gaat terug naar de roots, met lokale ronden in en rond Merksem en aankomst op de Bredabaan. Op de langste winkelstraat van Vlaanderen blijft ook de Stroboerenmarkt plaatsvinden, een volksfeest van, voor en door de Merksemnaar.

close