UCI Europe Tour Antwerp Port Epic Antwerpen (BE) zondag 13 september 2020

Info

Schaal Sels is een ééndaagse wielerwedstrijd die traditioneel gepland staat op de laatste zondag van de grote vakantie. De wedstrijd heeft het 1.1-statuut en behoort tot de UCI Europe Tour, het Europese continentale circuit van de UCI. Schaal Sels werd voor de eerste keer gereden op maandag 23 mei 1921.

Op zondag 23 augustus 2020 zou normaal gezien de 95ste editie plaatsvinden. Aangezien de veiligheidsraad haar beslissing om geen massa events toe te laten tot 31/08/2020 heeft bevestigd en de Koninklijke Wielrijdersclub van Merksem vzw ook alle risico’s wil vermijden die de gezondheid van de Merksemnaar, de ordediensten, de medewerkers en de renners in het gedrang zou kunnen brengen, zullen de Schaal Sels Merksem, de Stroboerenmarkt en de MerXem Classic op 23/08/2020 niet doorgaan.

Sinds de eerste editie tot nu heeft Schaal Sels een ware evolutie doorgemaakt. Niet enkel het statuut van de wedstrijd veranderde regelmatig, maar ook het parcours, de start- en aankomstplaats en de uitzendrechten op TV. Meer over deze wijzigingen doorheen de jaren, vindt u onder Geschiedenis

Reeds jarenlang staat Schaal Sels bekend om de vele kasseikilometers, maar sinds 2015 werden er ook onverharde stroken aan het parcours toegevoegd. Dit geeft de wedstrijd een speciaal karakter en heeft ertoe geleid dat Schaal Sels eind 2015 door het Amerikaanse Wielermedium VeloNews werd uitgeroepen tot Route of the Year.

Deze toenemende internationale media-aandacht heeft ertoe geleid dat Schaal Sels in 2018 werd opgesplitst in Schaal Sels Merksem en Antwerp Port Epic. Op die manier staan een verdere internationale groei en het lokaal karakter in Merksem elkaar niet in de weg. Schaal Sels Merksem gaat terug naar de roots, met lokale ronden in en rond Merksem en aankomst op de Bredabaan. Op de langste winkelstraat van Vlaanderen blijft ook de Stroboerenmarkt plaatsvinden, een volksfeest van, voor en door de Merksemnaar.

Sinds 2019 maakt de Schaal Sels Merksem deel uit van de Bingoal Cycling Cup, ook wel gekend als de Beker van België. Dit is een overkoepelend klassement van 8 Belgische ééndagswedstrijden die deel uitmaken van de UCI Europe Tour. Schaal Sels Merksem is live te zien zijn op Sporza. Eurosport zorgt voor de internationale zendtijd.

De organisatie van de semiklassieker blijft in handen van de Koninklijke Wielrijdersclub van Merksem vzw onder leiding van voorzitter Ben Simons.

close