UCI Europe Tour Antwerp Port Epic Antwerpen (BE) zondag 12 september 2021

Info

Schaal Sels is een ééndaagse wielerwedstrijd die traditioneel gepland staat op de laatste zondag van de grote vakantie. De wedstrijd heeft het 1.1-statuut en behoort tot de UCI Europe Tour, het Europese continentale circuit van de UCI. Schaal Sels werd voor de eerste keer gereden op maandag 23 mei 1921. Normaal gezien vierden we in 2021 het 100-jarig bestaan en de 95ste editie van deze Merksemse wielerklassieker, maar COVID-19 gooide opnieuw roet in het eten en de wedstrijd werd afgelast.

We hopen dat we, op zondag 21 augustus 2022, iedereen opnieuw een prachtige editie van de Schaal Sels kunnen bieden, met een volksfeest de Antwerpse semiklassieker waardig. 

In 2022 wordt ook voor het eerst, op dezelfde dag en op hetzelfde parcours, de MerXem Classic gereden, een 1.1-dameswedstrijd! 

SCHAAL SELS vs. ANTWERP PORT EPIC

Sinds de eerste editie tot nu heeft Schaal Sels een ware evolutie doorgemaakt. Niet enkel het statuut van de wedstrijd veranderde regelmatig, maar ook het parcours, de start- en aankomstplaats en de uitzendrechten op TV. Meer over deze wijzigingen doorheen de jaren, vindt u onder Geschiedenis

Reeds jarenlang staat Schaal Sels bekend om de vele kasseikilometers, maar sinds 2015 werden er ook onverharde stroken aan het parcours toegevoegd. Dit geeft de wedstrijd een speciaal karakter en heeft ertoe geleid dat Schaal Sels eind 2015 door het Amerikaanse Wielermedium VeloNews werd uitgeroepen tot Route of the Year.

Deze toenemende internationale media-aandacht heeft ertoe geleid dat Schaal Sels in 2018 werd opgesplitst in Schaal Sels Merksem en Antwerp Port Epic. Op die manier staan een verdere internationale groei en het lokaal karakter in Merksem elkaar niet in de weg. Schaal Sels Merksem gaat terug naar de roots, met lokale ronden in en rond Merksem en aankomst op de Bredabaan. Op de langste winkelstraat van Vlaanderen blijft ook de Stroboerenmarkt plaatsvinden, een volksfeest van, voor en door de Merksemnaar.

BINGOAL CYCLING CUP

Sinds 2019 maakt de Schaal Sels Merksem deel uit van de Bingoal Cycling Cup, ook wel gekend als de Beker van België. Dit is een overkoepelend klassement van 10 Belgische ééndagswedstrijden die deel uitmaken van de UCI Europe Tour. 

De organisatie van de semiklassieker blijft in handen van de Koninklijke Wielrijdersclub van Merksem vzw onder leiding van voorzitter Ben Simons.

close