UCI Europe Tour Antwerp Port Epic (BE) zondag 19 mei 2024

Sterren kijken op de Bredalaan: zondag zowel mannen als vrouwen aan de slag

Sterren kijken op de Bredalaan: zondag zowel mannen als vrouwen aan de slag

Het wordt sterren kijken, zondag op de Bredabaan. Want de Schaal Sels zet zijn 95ste editie dik in de verf door uit te pakken met een deelnemersveld van formaat. En de Merxem Classic, een dameswedstrijd die voor het eerst wordt gekoppeld aan de wegkoers voor mannen, moet daar niet voor onderdoen.

Twee WorldTourteams voeren het deelnemersveld van de Schaal Sels aan. Vooral Lotto-Soudal pakt uit met een pleiade aan vedetten. Of wat dacht u van seizoensrevelatie Arnaud De Lie, de 20-jarige neoprof die zijn ploeg zowat in zijn eentje lijkt te redden in haar strijd voor het behoud van dat kostbare plaatsje in de WorldTour? De kans dat het straks op de Bredabaan tot een sprint komt is absoluut niet denkbeeldig. In dat geval kan de jonge Waal rekenen op locomotieven van formaat zoals werelduurrecordhouder Victor Campenaerts en Roger Kluge, de Duitser die een paar dagen geleden nog Europees kampioen madison werd. Bij Intermarché - Wanty Gobert vindt Quinten Hermans in en rond Merksem allicht een parcours dat niet helemaal bij zijn mogelijkheden past. Dus cijfert de Limburger zich straks graag weg in dienst van kopman Andrea Pasqualon. Dat geldt ook voor Aimé De Gendt, de man die vorige week zijn debuut maakte in de nationale ploeg van Belgian Cycling op het Europees kampioenschap in München.

Met De Lie en Pasqualon zijn de twee sterkste ‘finishers’ in het deelnemersveld vermeld. Dat maakt automatisch dat de rest van het veld er alle baat bij heeft om het straks niet op een massaspurt te laten uitdraaien. Dus tekenen er nogal wat renners met de nodige onderneminglust present. Arjen Livyns, bijvoorbeeld. De immer bedrijvige aanvaller van Bingoal – Pauwels Sauzen zal zijn nakende transfer naar Lotto Soudal graag in de verf willen zetten. En komt Niki Terpstra nog eens boven water? De voormalige klassiekerkoning kent niet zijn beste jaar bij Total Energies, maar mikt op een sterk najaar. Aanvallen zal ook Rune Herregodts moeten doen. Dat de vorm aanwezig is bewees de Oost-Vlaming van Sport Vlaanderen-Baloise op het EK in München, waar hij een van de renners was die Tim Merlier naar een bronzen medaille leidde.

Julie De Wilde blikvanger

De Schaal Sels wordt voor de eerste keer gekoppeld aan de Merkxem Classic. De vrouwen werken ’s ochtends hun wedstrijd af, en ook hier is er aan grote namen geen gebrek. Met Julie De Wilde verschijnt één van de absolute sterren van de eerste Tour de France Femmes aan de start. De Oost-Vlaamse was de jongste renster aan de start van ‘la Grande Boucle’, en ze zette die status in de verf door een aantal dagen de witte trui van beste jongere te dragen. De Wilde, eerder dit jaar nog tweede in de massaspurt die Dwars door Vlaanderen, wordt bij Plantur-Pura omringd door een aantal rensters met naam en faam. Ze kan straks rekenen op de steun van onder meer Annemarie Worst, Marion Norbert-Riberolle, Kiona Crabbé en Anna Kay. Met Silvia Persico zakt trouwens nog een andere hoofdrolspeelster uit de Tour af naar Merksem. De Italiaanse was een van de rensters die eindwinnares Van Vleuten het langst het vuur aan de schenen kon leggen.

Vanuit München komen ook een aantal baanrensters afgezakt naar Merksem. Marith Van Hove en Katrijn De Clercq, bijvoorbeeld. Afgelopen dinsdag nog samen in de ploegkoers op de baan op het EK, zondag voor de gelegenheid tegenstanders van mekaar. Ook Georgi Pfeiffer is straks te bewonderen op en rond de Bredabaan. De Britse was vorige week nog de renster die het in de afvalling op het EK het langst kon volhouden tegen een ontketende Lotte Kopecky.

Ook wat de regionale invalshoek betreft scoort de MerXem Classic hoog. Zo verschijnen er zondag liefst drie ‘Druytskes’ aan de start. Lenny, Kelly en Jessy: benieuwd hoe dat straks afloopt in die ‘zussenstrijd’.

close