Belgian cycling Schaal Sels Merksem (BE) zondag 27 augustus 2023

Wout van Aert wint 91ste Schaal Sels na korte solo

Wout van Aert wint 91ste Schaal Sels na korte solo

Wout van Aert heeft de 91ste editie van Schaal Sels op zijn naam geschreven. De wereldkampioen veldrijden sprong op de laatste strook onverhard weg uit een kopgroep en had aan de streep 15 seconden over. Timothy Dupont werd tweede, Stijn Steels vervolledigde het podium. 

Om iets voorbij 11 uur stonden 145 deelnemers aan de start in Merksem voor een tocht van 194 kilometer. Net als in 2015 kreeg het peloton naast asfalt ook kasseien en onverharde wegen voor de wielen geschoven. Dit had zijn impact op het deelnemersveld: een mix van veldrijders en wegploegen. Van bij de start zat het tempo er goed in en kwamen er aanvalspogingen van verschillende renners, met onder meer de Duitse veldrijder Philipp Walsleben.

De beslissende ontsnapping kwam op zowat zestig kilometer van de aankomst tot stand. Deze kopgroep telde elf renners met daarbij onder meer Baptiste Planckaert, Timothy Dupont, Wout van Aert, Tim Declercq en Stijn Steels. Voor laatstgenoemde ging het op 25 kilometer van de meet niet rap genoeg en hij versnelde. Van Aert zag het gevaar en reageerde meteen, de overige renners bleven zitten. Vijf minuten later had het duo een voorsprong van een kleine halve minuut en de wedstrijd leek gereden. Een ongelukkig manoeuvre van Steels zorgde voor mechanische pech bij de wereldkampioen veldrijden 2016, waardoor die te voet stond. Na de depannage door de neutrale wagen zette van Aert zijn achtervolging in en sloot hij terug aan bij de achtervolgende groep. Niet veel later greep deze groep, die intussen gereduceerd was tot een vijftal, leider Steels bij de lurven. 

Xandro Meurisse kon opnieuw de aansluiting maken vooraan waardoor zes renners diep in de finale konden strijden voor de overwinning. Op het laatste stuk onverhard voelde van Aert zijn moment gekomen: hij versnelde en niemand had nog een antwoord. De veldrijder pakte al snel een tiental seconden en dat bleek voldoende. Op de Bredabaan in Merksem kwam hij, voor de ogen van duizenden bezoekers, alleen aan. 15 seconden later klopte Timothy Dupont zijn medevluchters in de spurt, Stijn Steels legde beslag op de derde plaats.

Bekijk hier de volledige uitslag.

close