Belgian cycling Schaal Sels Merksem (BE) zondag 25 augustus 2024

Antwerp Port Epic: probleemloos verloop, mooie winnaar

Antwerp Port Epic: probleemloos verloop, mooie winnaar

De organisatoren van de Antwerp Port Epic kijken tevreden terug op een geslaagde editie. De heroïsche tocht door de haven en de Antwerpse polders verliep – op een paar onschuldige valpartijen na – probleemloos. Ook de renners waren enthousiast over het parcours dat ze voor de wielen kregen. Organisator Ben Simons: “Ik hoorde alleen maar enthousiaste stemmen.”

Een paar schuivers zonder veel averij, loslopende schapen die even voor onverwacht spektakel zorgden maar verder geen rol speelden in het wedstrijdverhaal en één enkele uithaal naar een zogezegd te laag vliegende helikopter die een valpartij zou hebben veroorzaakt: qua calamiteiten kende de Antwerp Port Epic een rustig verloop. “Ik weet dat er met een beschuldigende vinger naar een helikopter werd gewezen die aan de basis zou liggen van een valpartij”, aldus Ben Simons. “Maar de televisiebeelden bewijzen het tegendeel. Enkele renners doken de gracht in omdat ze door een vóór hen gevallen collega werd meegesleurd. Dat misverstand zie ik graag rechtgezet. Maar voor de rest was ik blij te horen te krijgen dat er alleen maar met lovende woorden over het parcours werd gesproken. Ook toppers als Lars Boom, Niki Terpstra en natuurlijk ook winnaar Aimé De Gendt lieten door hun onverdroten aanvalslust zien dat ze deze wedstrijd best zagen zitten.”

Dus gaat de organisator met de Antwerp Port Epic ook volgend jaar door op dezelfde – onverharde – weg. “Het is de bedoeling om van deze wedstrijd in de toekomst een echte klassieker te maken”, zegt Ben Simons. “Qua profiel heeft deze koers haar gelijke niet. Wij zijn de enige wedstrijd die de renners een fikse portie kasseien én een heel pak onverharde wegen voorschotelt. In een onvergelijkbaar mooie setting, bovendien. De polders ten noorden van Antwerpen, met een wereldhaven die de hele tijd voor een gedroomde backdrop vormt. Een kruising tussen Parijs-Roubaix en de Strade Bianche, zeg maar. We hebben onze aanvraag ingediend om vanaf volgend jaar deel uit te maken van de ProSeries, een nieuwe categorie waarin een aantal internationale topwedstrijden zal worden ondergebracht. Heeft de UCI gehoor voor onze vraag, dan ligt de weg naar verdere groei wijd open. De Italiaan Andrea Tafi, oud-winnaar van Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen, was onze eregast afgelopen zondag. Tafi zit mee in het organisatiecomité van de Strade Bianche en keek met grote ogen naar de Antwerp Port Epic. Ook hij wil in de toekomst zijn schouders zettten onder de verdere internationale uitbouw van deze wedstrijd.”

Antwerp Port Epic 2019 – Top tien:

1

 Aimé De Gendt (Bel)

Wanty - Groupe Gobert

4u16'59"

2

 Tim Merlier (Bel)

Corendon - Circus

+7"

3

 Timothy Dupont (Bel)

Wanty - Groupe Gobert

zt

4

 Piotr Havik (Ned)

BEAT Cycling Club

+10"

5

 Michael Hepburn (Aus)

Mitchelton - Scott

+20"

6

 Mihkel Räim (Isr)

Israel Cycling Academy

zt

7

 Niki Terpstra (Ned)

Direct Energie

zt

8

 Jan-Willem van Schip (Ned)

Roompot - Charles

+34"

9

 Aaron Gate (Aus)

Evopro Racing

zt

10

 Jesper Asselman (Ned)

Roompot - Charles

zt

Bekijk hier de volledige uitslag