UCI Europe Tour Antwerp Port Epic (BE) zondag 19 mei 2024

Schaal Sels: Arnaud De Lie maakt favorietenrol helemaal waar

Schaal Sels: Arnaud De Lie maakt favorietenrol helemaal waar

Arnaud De Lie, het nieuwe sprintfenomeen van Lotto Soudal, heeft in de Schaal Sels zijn reputatie helemaal waargemaakt. Zijn ploegmaats controleerden de koers en rolden in de finale de rode loper uit voor hun snelle kopman. De klaarde de klus met de vingers in de neus, goed voor een achtste seizoenszege. De Brit Christopher Lawless en Kenneth Van Rooy werden tweede en derde. 

Maarten Verheyen, Zak Coleman en Stijn Siemons waren de eerste vluchters in een snelle openingsfase. Maar een lang leven was hun ontsnapping niet beschoren. Een volgende poging kende meer succes: Timo de Jong (Volkerwessels), Robin Carpenter (Human Powered Health), Joren Bloem (ABloc) en Aaron Gate (Bolton Equities Black Spoke) vonden elkaar en fietsten tijdens de tweede van tien ronden vrij snel een mooie voorsprong bij elkaar. Het peloton liet begaan.

Jammer genoeg voor de leiders werd het kwartet even later herleid tot een trio. Voor Bloem ging het vooraan te snel en hij werd opgeslokt door het peloton. Daarin hadden Lotto Soudal (in functie van Arnaud De Lie) en Alpecin Deceuninck (voor Jakob Marezcko) het heft in handen genomen om de bonus van de vluchters binnen de perken te houden. En dat lukte perfect. Gate, Carpenter en De Jong geraakten nooit verder weg dan een minuutje.

En het rekenwerk klopte. Net voor het ingaan van de slotronde van 11,5 kilometer volgde een algemene hergroepering. Victor Campenaerts waagde nog een alles of niets-poging, maar een massasprint was onvermijdbaar. Met een perfect treintje (Kluge, Scharzmann en Selig) werd Arnaud De Lie prima afgezet. De jonge Ardennees klaarde de klus voorbeeldig, goed voor een achtste seizoenszege. Achter hem was het ietwat verrassend de Brit Chris Lawless (TotalEnergies) die de tweede plaats pakte, voor Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise), Milan Menten en Corné van Kessel. 

"Ik moet de ploeg bedanken", aldus De Lie na afloop. "Zij hebben de vlucht perfect onder controle gehouden en in de slotfase heeft mijn Duits treintje mij op de juiste plaats afgezet. We waren gekomen om te winnen met de ploeg en dat is ons ook gelukt. Dat Victor het nog eens probeerde in de finale? Dat was niet echt afgesproken, maar Victor kleurt graag de koers. Hij was trouwens alleen. Stel dat hij voorop was gebleven, waren we misschien één en twee geworden. Dat was ook mooi geweest."

Uitslag:
1. Arnaud De Lie (Bel)
2. Chris Lawless (Eng)
3. Kenneth Van Rooy (Bel)
4. Milan Menten (Bel)
5. Corné van Kessel (Ned)
6. Tom Devriendt (Bel)
7. Dries Van Gestel (Bel)
8. Arne Marit (Bel)
9. Andrea Pasqualon (Ita)
10. Davide Bomboi (Bel)

close