UCI Europe Tour Antwerp Port Epic (BE) zondag 19 mei 2024

Tim Merlier triomfeert in Memorial Van Steenbergen

Tim Merlier triomfeert in Memorial Van Steenbergen

Belgisch kampioen Tim Merlier heeft de Memorial Rik Van Steenbergen 2022 op zijn naam geschreven. In de massasprint klopte de snelle man van Alpecin-Deceuninck Mark Cavendish en Dylan Groenewegen. Voor Merlier was het zijn allereerste zege in de tricolore, zijn laatste voor zijn huidige team. "Dit is eentje die deugd doet", glunderde de Oost-Vlaming achteraf met zijn trofee in de hand.

Zeven dapperen kozen voor de vroege ontsnapping in deze wedstrijd die als eerbetoon aan Rik Van Steenbergen door het leven gaat. Sébastien Grigard (Lotto Soudal), Ceriel Desal (Bingoal Pauwels Sauces WB), Joyce Colin (Human Powered Health), Ward Vanhoof (Sport Vlaanderen-Baloise), Stijn Daemen (BEAT Cycling), Thijs De Lange (Metec) en Nick Van der Meer (Volkerwessels) sprokkelde in een mum van tijd meer dan twee minuten bonus bijeen.

Maar de sprintserploegen hielden de kopgroep netjes onder controle. Vooral Quick-Step-Alpha Vinyl, BikeExchange Jayco en Alpecin-Deceuninck knapten in het peloton het meeste werk op. Logisch, want met respectievelijk Cavendish, Merlier en Groenewegen hadden die drie teams ook de topfavorieten in huis. 

"Eentje die deugd doet"
En in de laatste van vier plaatselijke ronden was het liedje van het zevental defintief uitgezongen. Vooral Grignard pruttelde nog tegen, maar tegen de overmacht van het peloton viel niets te beginnen. In de massasprint ging Cavendish als eerste aan, maar hij werd in de laatste vijftig meter nog voorbijgegaan door Belgisch kampioen Tim Merlier. Dylan Groenewegen zag zijn sprint toch een beetje de mist ingaan, maar haalde finaal toch nog het podium.

"Ik moet toegeven, het is een overwinning die deugd doet", aldus Merlier achteraf. "Het vertrouwen was de laatste wedstrijden wat weg. Ook vandaag was ik er niet gerust in. Ik wilde niet te lang wachten om de spurt in te zetten, maar ik moest toch weer even inhouden, toen ik me dreigde vast te rijden. Het ging toen plots toch open, waardoor ik vol kon aangaan en ik Cavendish nog kon remonteren."

"Mooi om op die manier van de ploeg afscheid te nemen. Ik hoopte al langer een keertje te kunnen winnen in de tricolore, maar zoals ik zei, het vertrouwen was wat weg. Blij dat het alsnog gelukt is. Nu ga ik wat verlof nemen en binnenkort eens overleggen met de ploeg of ik naar het eind van het jaar toe nog een aantal crossen kan afwerken. Dat staat momenteel nog niet vast."

close