Belgian cycling Schaal Sels Merksem (BE) zondag 25 augustus 2024

Van Dingen en De Bock worden Belgisch Kampioen in Stabroek

Van Dingen en De Bock worden Belgisch Kampioen in Stabroek

Op zondag 13 augustus vond het Belgisch Kampioenschap voor Elite zonder Contract en Beloften plaats. Tijdens beide wedstrijden tekende zich al snel een kopgroep af waaruit later de winnaar zou komen: Stijn De Bock bij de Elite z/C en Jordi Van Dingenen bij de Beloften. 

Op zondag 13 augustus vond in Stabroek en Berendrecht voor de tweede keer het Belgische Kampioenschap Wielrennen voor Elite zonder Contract en Beloften U23 plaats. In grote lijnen werd alles gekopieerd van vorig jaar: zo werd de start van beide wedstrijden gegeven op de Solftplaats in Berendrecht en lag de aankomstlijn in de Dorpsstraat van Stabroek ter hoogte van het Gemeentehuis. Ook het parcours van 14,5 kilometer met twee kasseistroken door Stabroek en Berendrecht bleef onaangeroerd, net als de afstand voor beide categorieën: 148,4 kilometer voor de Elite zonder Contract, 176,8 kilometer voor de Beloften. Zo dienen de Elite zonder Contract na een aanloopstrook van 6,4 kilometer nog tien ronden af te leggen, goed voor een totale afstand van 148,4 kilometer. De Beloften nemen dezelfde aanloopstrook en krijgen dan nog twaalf ronden voor de wielen geschoven, goed voor een wedstrijd van 176,8 kilometer. In elke ronde wachten twee kasseistroken: die van de Oude Papenstraat en de Reigersbosdreef. 

Elite zonder Contract

Omstreeks de klok van 11 stonden de Elite zonder Contract aan de start voor hun titelstrijd. Al vroeg in de wedstrijd ontstond een kopgroep met Jelle Cant, Alexander Maes, Gianni Marchand, Dieter Bouvry, Laurent Creffier, Louis Verhelst, Jonas Cornelis en Benjamin Verraes. Verhelst reed lek en  ook Cornelis moest afhaken. Laatstgenoemde pikte aan bij Jens Moens en David Boucher en even later kon het drietal de aansluiting met de kop maken.

De negen koplopers namen een minuut voorsprong, maar na ongeveer half koers konden Stijn De Bock, Niels De Rooze, Jens De Meyere en opnieuw Louis Verhelst hun wagonnetje vooraan aanpikken. Cornelis moest andermaal lossen, de andere twaalf reden tot bijna twee minuten weg van het peloton.

Er kwamen verschillende pogingen vanuit de achtergrond, maar niemand keerde nog terug tot in de kop van de koers. Even later viel de kopgroep van twaalf uiteen: Cant, Moens, De Bock, Marchand, Bouvry, Verhelst, De Rooze en Verraes mochten het in de slotkilometers onder elkaar uitvechten. Er kwamen nog verschillende ontsnappingspogingen, maar zonder succes. In de sprint ging De Bock van ver aan en hield Moens en Bouvry achter zich.

“Verraes en Cant kwamen wat zonder het te willen al op vijfhonderd meter van de finish op kop te zitten”, begon De Bock het relaas van de sprint. “Toen het op vierhonderd meter wat stilviel, ging ik aan. Ik besefte wel dat het nog heel ver was, maar met een goede aanzet hoopte ik toch ver te komen. Het besef dat er een trui lag te wachten en dat het misschien de enige kans in mijn carrière zou zijn om een titel te pakken, hielp om de pijn te verbijten. Ik heb ondertussen mijn wattages bekeken en ik heb hier ongetwijfeld mijn beste sprint ooit gereden.”

Dromen van een profcontract doet De Bock nog niet meteen. “Op zich zit ik goed bij het team Cibel-Cebon van Gaspard Van Peteghem. Van Greg Van Avermaet, Oliver en sinds dit seizoen ook Lawrence Naesen weet ik bovendien maar al te goed dat het niet evident is om bij de profs prijs te rijden. Oliver moet de jongste jaren zowat de enige ‘liefhebber’ zijn die het vervolgens nog echt heeft waargemaakt als prof. Laat me eerst maar rustig dit seizoen afwerken en vervolgens zullen we wel zien of er nog iets op me afkomt.” (bron + volledige uitslag: www.belgiancycling.be)

Beloften

Al vroeg in de wedstrijd werd er in schuifjes een kopgroep van 23 renners gevormd. Lotto Soudal  en Ago-Aqua Service waren met vier renners het best vertegenwoordigd. Hun voorsprong ging vlot boven de minuut. Op iets minder dan 60 kilometer van de meet lukte het Franklin Six, Emiel Planckaert en Jeroen Pattyn toch nog om terug te keren, het peloton volgde toen al op ruim twee minuten en was uitgeteld.

Op goed twintig kilometer van de finish viel de beslissing in de kopgroep. Jordi Van Dingenen, Abram Stockman, Julien Mortier, Franklin Six, Cedric Beullens, Stan Dewulf, Brent Clé en in laatste instantie Thijs Aerts reden weg van hun gezellen. Hoewel er in de slotronde nog verscheidene aanvalspogingen kwamen, kon niemand nog ontsnappen.

Mortier plaatste een ultieme uitval, maar die belette niet dat zijn ploegmaats Six in de slotmeters alsnog gepasseerd werd door Van Dingenen. De tweede driekleur voor de Gelenaar, pakte zijn tweede nationale titel, na die bij de tweedejaars nieuwelingen in Tervuren in 2012.

“Ik stond als enige renner van mijn ploeg Pauwels Sauzen-Vastgoedservice aan de start van dit kampioenschap en dan kan je maar beter proberen mee te zijn als er kort na de start van de wedstrijd wordt gedemarreerd”, verduidelijkte Van Dingenen zijn keuze om al vroeg mee te gaan in een ontsnapping. “Zeker op een vlak parcours als hier is er altijd een grote kans dat de eerste vluchters voorop kunnen blijven. De grote blokken hadden trouwens allemaal enkele renners mee en het draaide ook meteen goed rond. Enkel toen het drietal met Six en Planckaert naderde, stokte het even. Eens die hadden aangesloten, was de goede verstandhouding terug.”

“De sprint verliep ideaal voor mij”, ging Van Dingenen verder. “Ik begon eraan in vijfde of zesde positie en ik kon mooi meeschuiven in het wiel van Franklin toen die aanging. Het was wind op kop en als je dan nog wat kracht over hebt, kan je er doorgaans nog wel over. Met deze titel wil ik in 2018 zeker eens alles op de koers zetten. Ondertussen heb ik echter ook mijn diploma bachelor in de elektromechanica op zak en daarop kan ik altijd terugvallen als het niet zou lukken om echt door te breken.” (bron + volledige uitslag: www.belgiancycling.be)