Belgian cycling Schaal Sels Merksem (BE) zondag 27 augustus 2023

Van der Hoorn houdt Van Aert van tweede zege op rij

Van der Hoorn houdt Van Aert van tweede zege op rij

Taco van der Hoorn heeft de 92ste editie van Schaal Sels op zijn naam geschreven. De 23-jarige Nederlander spurtte na een zware wedstrijd sneller dan medevluchter Wout van Aert. Tim Merlier nam vlak daarachter de maat van zijn twee metgezellen voor de derde plaats.

Om 12u12 stond het peloton aan het prachtige Havenhuis in Antwerpen klaar voor een tocht van 188 kilometer. Daarbij moesten ze 35 kilometer onverhard en 33 kilometer kasseien trotseren. De stralende zomerzon zorgde ervoor dat de wedstrijd extra zwaar werd. Met Wout van Aert stond de winnaar van 2016 aan de start. Hij werd uitgedaagd door onder meer Lars Boom, Taco van der Hoorn (2e in Dwars door het Hageland) en Robin Stenuit, de winnaar in 2015.

In de aanvangsfase waren er verschillende aanvalspogingen, waaronder van Boom. De voormalig wereldkampioen veldrijden bleek echter last te hebben van maagproblemen die hem tot opgave dwongen. Even later zonderde een groep van twaalf zich af, maar het peloton liet niet begaan. Op zo'n honderd kilometer van de meet probeerde Justin Jules het in zijn eentje. De Fransman hield zijn voorsprong van ruim een halve minuut lange tijd vast, maar met nog vijftig kilometer op de teller vond Van Aert zijn moment gekomen.

De veldrijder uit Lille plaatste een snedige versnelling en kreeg een select gezelschap mee: zijn ploegmaats bij Veranda's Willems - Crelan Tim Merlier en Stijn Devolder, een kwartet van WB Veranclassic - Aqua Protect met Ludwig De Winter, Justin Jules, Lukas Spengler en Olivier Pardini, Taco van der Hoorn van Roompot - Nederlandse Loterij en Amund Grondahl Jansen van Team LottoNL - Jumbo. Jules en Pardini konden het hoge tempo niet aan, terwijl Devolder en van der Hoorn kregen af te rekenen met materiaalpech. Die laatste kon echter nog terugkeren, zodat er nog zes koplopers overbleven.

Zes werd vijf in de lokale ronde toen ook De Winter af te rekenen kreeg met een lekke band. Samen reden de vijf naar de laatste onverharde strook, waar niets gebeurde. Op 2,5 kilometer voor het einde speelde Van Aert op de verrassing en leek iedereen uit het wiel te schudden op weg naar zijn tweede zege op rij. Dat was echter zonder van der Hoorn gerekend, die in zijn eentje de kloof op de wereldkampioen veldrijden 2017 dichtte. Die laatste kwam nog wel als eerste uit de laatste bocht, maar het was van der Hoorn die uiteindelijk het zegegebaar mocht maken. Een verdiende zege voor de ijzersterke 23-jarige Nederlander, die daarmee zijn eerste profzege boekte. Met een vierde plaats in de Slag om Norg (NL), een tweede plaats in Dwars door het Hageland en winst in Schaal Sels mag hij gerust de beste renner in de offroad-wedstrijden 2017 genoemd worden.

Heb je onze wedstrijd gemist of wil je deze nog eens beleven? Herbekijk de volledige live-uitzending op YouTube, met dan aan MotoMediaTeam!

De top tien:

  1. Taco van der Hoorn (Roompot - Nederlandse Loterij)
  2. Wout Van Aert (Veranda's Willems - Crelan)
  3. Tim Merlier (Veranda's Willems - Crelan)
  4. Amund Grondahl Jansen (Team Lotto NL - Jumbo)
  5. Lukas Spengler (WB Veranclassic - Aqua Protect)
  6. Ludwig De Winter (WB Veranclassic - Aqua Protect)
  7. Martijn Budding (Roompot - Nederlandse Loterij)
  8. Stijn Steels (Sport Vlaanderen - Baloise)
  9. Dennis Van Winden (Israël Cycling Academy)
  10. Mihkel Raim (Israël Cycling Academy)

De volledige uitslag kunt u hier bekijken.

close