UCI Europe Tour Antwerp Port Epic (BE) zondag 19 mei 2024

Marthe Truyen wint eerste Antwerp Port Epic Ladies

Marthe Truyen wint eerste Antwerp Port Epic Ladies

Een dikke maand na haar podiumplaats in Parijs-Roubaix wint Marthe Truyen dan toch een mooie offroadkoers. De renster van Fenix-Deceuninck haalde het in een sprint met vier van Franziska Koch, Audrey Cordon Ragot en Marthe Goossens. Britt Knaven kleurde de finale, maar werd teruggepakt. "Mijn ploegmates hebben zich kapotgereden voor mij", lachte Truyen achteraf.

De vrouwen maakten van de allereerste editie van de Antwerp Port Epic Ladies meteen een mooi kijkstuk van. Geen vroege vlucht, maar meteen koers, zodat het peloton al op de eerste kasseistroken werd gedecimeerd tot een ruime kopgroep van een 25-tal rensters. Met daarbij heel veel dames van Fenix-Deceuninck en AG Insurance-Soudal Quick-Step 

Die twee teams droegen verder het gewicht van de koers. Toen zich, net voor het ingaan van de finale, een kopgroep van negen vormde, waren ook zij de best vertegenwoordigde ploegen. Marthe Truyen, Evy Kuijpers, Maria Martins en Manon Bakker voor Fenix-Deceninck, Marthe Goossens, Maud Rijnbeek en Britt Knaven voor AG-Soudal Quick-Step. Franziska Koch (DSM) en Audrey Cordon-Ragot (Human Powered Health) vervolledigden het negental dat voor de zege zou knokken.

Solo Britt Knaven
Met nog 18 kilometer te gaan waagde Britt Knaven haar kans. De dochter van ex-prof Servaas bokste in haar eentje een bonus bijeen die kilometers lang tussen de vijftien en vijventwintig seconden schommelde, maar in de absolute slotfase werd de tijdrijdster toch teruggepakt. "Met dank aan Evy, Maria en Manon, mijn drie ploegmates die echt alles hebben gegeven voor mij", verklaarde Marthe Truyen na afloop. Zo konden we Britt gelukkig nog terugpakken."

En dan was het aan Truyen om de klus te klaren in de sprint. Al was dat niet evident, want ook Cordon-Ragot en Koch zijn niet traag. Maar de 23-jarige Kempense trok toch aan het langste eind, voor de Duitse en de Française. "Het was nipt, maar winnen is winnen", aldus Truyen. "Na Parijs-Roubaix had ik mijn zinnen vol op deze koers gezet. Ik wist dat ik hier in dit deelnemersveld tot veel in staat was. Ik was echt gekomen om te winnen."