Belgian cycling Schaal Sels Merksem (BE) zondag 25 augustus 2024

Dries De Bondt topt volledig podium Alpecin-Deceuninck

Dries De Bondt topt volledig podium Alpecin-Deceuninck

Voormalig Belgisch kampioen Dries De Bondt heeft de Antwerp Port Epic 2023 gewonnen. De Oost-Vlaming rondde zo het overwicht van zijn team Alpecin-Deceuninck af. De Bondt snelde op acht kilometer van de aankomst weg uit een kopgroep van zes met daarbij ploegmaats Quinten Hermans en Timo Kielich. Die stopten vakkundig af en sprintten naar plaatsen twee en drie. 

Jacob Scott (Bolton), Kane Richards (ARA Skip) en de Coloquick-ploegmaats Frederik Muff en Bjorn Frederik Sørensen waren de vier dapperen die in de Antwerpse haven de vroege vlucht bevolkten. Het kwartet sprokkelde bijna vier minuten bonus, maar het peloton, vooral dankzij Alpecin-Deceuninck, behield netjes de controle.

De Bondt aanstoker
Op de verschillende offroadstroken was veel beweging, waardoor de voorsprong van de vier snel smolt en wat leidde tot een snelle uitdunning van het peloton. Maar het was wachten tot 45 kilometer van de finish vooraleer een definitieve beslissing viel voorin. Aanstoker was... Dries De Bondt. Hij kreeg in eerste instantie Sander De Pestel (Sport Vlaanderen-Baloise) mee. Ook Thomas Bonnet (Total Energies) haakte zijn wagonnetje aan.

Het trio kreeg tien kilometer verderop het gezelschap van Quinten Hermans, uittredend winnaar Florian Vermeersch en Timo Kielich. Hermans en Kielich zijn ploegmaats van De Bondt, zodat de samenwerking voorin top was. Onder meer de mannen van Israël Premier Tech probeerden de kloof nog te dichten, maar zonder succes. De zes zouden onder elkaar uitvechten wie met de 'Vleemo'-Trofee naar huis mocht. 

"Met dank aan de ploegmaats"
Op acht kilometer van de finish waagde De Bondt zijn kans. "Ik moest iets proberen", aldus de ex-Belgische kampioen. "Met Kielich en Hermans hadden we nog twee snelle jongens die het eventueel konden afmaken in de sprint als ik werd teruggepakt." Maar De Bondt werd niet meer teruggepakt. "Het waren de lastigste kilometer uit mijn leven, maar Timo en Quinten stopten voorbeeldig af. Deze zege heb ik aan de ploeg te danken."

De Bondt pakte zijn eerste van het seizoen, terwijl vijftien seconden later Kielich en Hermans naar plaatsen twee en drie sprintten. Florian Vermeersch en Thomas Bonnet maakten de top vijf vol. Voor de broers Roodhooft werd de Antwerp Port Epic een topdag, met zowel winst bij de vrouwen (Truyen voor Fenix-Deceuninck) als bij de mannen.