Belgian cycling Schaal Sels Merksem (BE) zondag 25 augustus 2024

Wereldkampioene Lotte Kopecky komt naar Merksem!

Wereldkampioene Lotte Kopecky komt naar Merksem!

De organisatoren van de Schaal Sels pakken uit met een stunt van formaat. Op zondag 27 augustus showt Lotte Kopecky, kersvers wereldkampioene op de weg, haar fraaie regenboogtrui voor het eerst op Belgische bodem in Merksem. De Antwerpse superkampioene treedt op en rond de Bredabaan bovendien aan voor eigen volk. “Dat maakt het allemaal dubbel leuk.”

De Omloop Het Nieuwsblad. Nokere Koerse. De Ronde van Vlaanderen. Belgische tijdrittitels in het tijdrijden én op de weg. Ritwinst, groene trui en een verbijsterende tweede plaats in het algemeen klassement van de Ronde van Frankrijk voor vrouwen. Regenboogtruien op de piste in de afvalling en de puntenkoers, plus brons in het omnium. Een hallucinante opsomming van successen, maar nóg had Lotte Kopecky niet genoeg.

De kroon werd op 13 augustus op het werk gezet, toen de Antwerpse renster van SD Worx in de straten van Glasgow wereldkampioene op de weg werd, met de ruggensteun van een verbazend sterke Belgische nationale ploeg. Vijftig jaar lang moest België wachten op een opvolger van Nicole Van den Broeck, de vrouw die in 1973 in Barcelona de regenboogtrui om de schouders kreeg. En ook al koerste het verzamelde peloton in Schotland quasi continu op haar wiel, niks of niemand kon Lotte Kopecky stoppen in haar overrompelende rush naar de gouden medaille.

Geen wonder dus dat Ben Simons, organisator van de Schaal Sels, dolblij is met de komst van Lotte Kopecky. “De onderhandelingen verliepen enorm vlot”, klinkt het blij. “De hele zaak was snel afgerond. Had het iets te maken met het feit dat Lotte niet ongevoelig was voor het feit dat ze als Antwerpse haar regenboogtrui voor het eerst op Belgische bodem voor eigen volk kon tonen? Geen idee. Maar wij zijn in elk geval erg gelukkig dat ze de Schaal Sels als eerste Belgische wedstrijd heeft uitgekozen. We willen in de toekomst echt werk gaan maken van de sportieve uitbouw van deze dameswedstrijd. En de komst van Lotte Kopecky is alvast een mooie opsteker richting toekomst.”

Terwijl de Antwerpse straten zullen vollopen met mensen die naar de Reuzen van het Franse gezelschap Royal de Luxe komen kijken pakt Merksem uit met hun sportieve equivalent wat het vrouwenwielrennen betreft. De Schaal Sels voor vrouwen start op zondag 27 augustus om 11 uur op de Bredabaan in Merksem. De finish vindt plaats omstreeks 12u45. Om 14 uur trekken de mannelijke eliterenners zich op gang voor hun wedstrijd. De ontknoping van die koers is voorzien rond 16u45.