Belgian cycling Schaal Sels Merksem (BE) zondag 27 augustus 2023

Karakterkoersen.be, een verzameling van koersen met karakter!

Karakterkoersen.be, een verzameling van koersen met karakter!

In 2018 zal de Koninklijke Wielrijdersclub van Merksem vzw instaan voor de organisatie van vier wielerevenementen in Antwerpen, de Haven van Antwerpen, de Polder en Merksem. Om aan te tonen dat deze vier wedstrijden door dezelfde organisator ingericht worden, werd een overkoepelende naam bedacht: karakterkoersen.be.

Mensen uit de Antwerpse Polder hebben de aankondigingsdoeken voor het Belgisch Kampioenschap in Stabroek en Berendrecht misschien al zien hangen, maar fronsten mogelijk hun wenkbrauwen toen ze karakterkoersen.be erop zagen staan.

Deze naam en website is de verzamelnaam voor de vier verschillende wedstrijden die de Koninklijke Wielrijdersclub van Merksem vzw in 2018 inricht. Dit zijn in chronologische volgorde het BK Elite zonder Contract en Beloften in Stabroek op zondag 12 augustus, de toertocht voor recreanten op zondag 19 augustus, Schaal Sels Merksem op zondag 26 augustus en de Antwerp Port Epic op zondag 2 september.

Alle vier deze wedstrijden hebben een bepaald karakter in zich. Voor het BK in Stabroek is dit het feit dat er met het mes tussen de tanden gestreden wordt voor de tricolore trui. Ook de twee kasseistroken van de Reigersbosdreef en de Oude Papenstraat geven de wedstrijd extra karakter. Schaal Sels Merksem gaat sinds 2018 terug naar de roots, dit wil zeggen het lokaal karakter. Het zal een parcours worden op een lokale omloop die veertien keer wordt afgelegd, zodat de bezoekers die kuieren over de Stroboerenmarkt hun favoriete renner meermaals voorbij zien komen.

Dé apotheose van de wielermaand zal de Antwerp Port Epic worden. Deze wedstrijd zal het concept van de vroegere Schaal Sels overnemen, dus met onverharde wegen en kasseien door de Haven van Antwerpen en de Polder. Start en aankomst wordt gegeven aan het Shengenplein op het Eilandje in Antwerpen, vlakbij het nieuwe prestigieuze Havenhuis. De voorgaande edities hebben al aangetoond dat dit een epische wedstrijd is die enkel gewonnen kan worden door een  coureur met karakter. De toertocht gaat voor een groot deel over hetzelfde parcours als de Antwerp Port Epic en is dus voor recreanten met karakter!

close