Belgian cycling Schaal Sels Merksem (BE) zondag 25 augustus 2024

Lotte Kopecky wint voor het eerst in regenboogtrui

Lotte Kopecky wint voor het eerst in regenboogtrui

Lotte Kopecky heeft haar regenboogtrui alle eer aangedaan in Merksem. De Schaal Sels Ladies werd haar allereerste wedstrijd in de regenboogkleuren op Belgische bodem, en die kon de Asseneedse ook meteen winnen. We kregen overigens een internationaal podium.

Rond de klok van 11 uur maakten de 35 starters zich op voor een criterium van twintig ronden doorheen het centrum van Merksem, in totaal goed voor 66 kilometer. Onderweg lag er elke twee ronden een premiesprint voor vijftig euro te wachten, en die inspireerden sommige rensters om al vroeg in de wedstrijd het hazenpad te kiezen.

De Antwerpse Kelly Druyts liet zich daarbij het hardst opmerken. De wereldkampioene scratch van 2014 zette maar liefst drie van de vier eerste sprints naar haar hand, tot groot enthousiasme van haar thuispubliek.

Kopecky grijpt net op tijd in
Halverwege trokken de Zuid-Afrikaanse Tiffany Keep en de Britse Jo Tindley ten strijde. In geen tijd reden de twee veertig seconden bij elkaar. Maar wereldkampioene Lotte Kopecky besefte het gevaar en ging in haar eentje op zoek naar het opvallende leidersduo. Een sterke Kopecky dichtte in geen tijd de kloof, iets wat niemand haar nog zou nadoen.

Ondanks tegenprikken van Marthe Truyen en Kelly Druyts, gingen de drie gezamenlijk de finale in. Lotte Kopecky wachte daar, in tegenstelling tot haar knappe solotocht tijdens het WK in Glasgow, op de eindsprint. En daarin liet ze Keep en Tindley met sprekend gemak achter zich op de Bredabaan.

“Het doet me meer dan verwacht om met die regenboogtrui meteen mijn eerste wedstrijd in België te winnen”, liet ze achteraf optekenen. “Op een tiental ronden van het einde ben ik weggesprongen achter die twee meisjes die naar mijn gevoel al iets te ver waren weggereden. Tot mijn verrassing kwam er niemand meer aansluiten zodat het tussen ons drieën ging. Prettig om zo de mensen die me hier onderweg enthousiast toejuichten iets terug te kunnen bieden als wereldkampioene.”

Foto: ©Imagetting