Belgian cycling Schaal Sels Merksem (BE) zondag 27 augustus 2023

Limburg boven op Belgisch Kampioenschap Elite zonder Contract en Beloften

Limburg boven op Belgisch Kampioenschap Elite zonder Contract en Beloften

Rutger Wouters en Gerben Thijssen hebben zich op zondag 12 augustus gekroond tot Belgisch Kampioen bij respectievelijk de Elite zonder Contract en de Beloften. Wouters rondde een solo af, terwij Thijssen de snelste was van een compacte kopgroep. Beide Limburgers mogen een jaar lang rondrijden in de Belgische driekleur.

Elite zonder Contract

Om 9u stonden de Elite zonder Contract klaar op de Solftplaats in Berendrecht voor hun Belgisch Kampioenschap. In het begin van de wedstrijd glipten twee renners weg. Vier tegenaanvallers sloten aan, maar door pech werd de kopgroep opnieuw uitgedund. Vlak voor halfkoers werd er gereageerd vanuit het peloton, waardoor er op zo'n zeventig kilometer van de streep een kopgroep ontstond van 13 renners.

De voorsprong van de leiders, waaruit Thomas Van Opstal moest afhaken, bleef steeds schommelen rond een halve minuut. Op twee ronden van het einde waagden een groep van negen renners, met daarbij ex-Schaal Sels winnaar Pieter Jacobs, de oversteek. Enkel Joeri Calleeuw slaagde hier ook effectief in. 

Op het moment dat Calleeuw kon aansluiten, was Rutger Wouters echter al gaan vliegen. De 27-jarige Limburger sloeg een gaatje en hield stand. Achter hem spurtten Jens Goeman en Dries Verstrepen zo'n zes tellen later naar de overige ereplaatsen. 

Bekijk hier de volledige uitslag van het BK Elite zonder Contract 2018.

Beloften

168 beloften stonden om 13u in Berendrecht klaar voor hun BK. Ook hier werd het een spektakelrijke wedstrijd die nooit stilviel. Zoals typisch voor een Beloftenwedstrijd, waren er veel aanvalspogingen in het eerste deel. De beslissende vlucht vormde zich echter pas om zo'n vijftig kilometer van het einde. Een zevental trok erop uit, wat later vervoegde een trio zich bij de kopgroep en nog wat later een duo. Twaalf werd gereduceerd tot elf toen Brent Van Tilborgh vooraan wegviel. 

Een bedrijvige Brent Van Moer probeerde meermaals te ontsnappen, maar zonder succes. De achtervolgende groep kwam steeds dichter, maar toch waren het die elf die gezamenlijk de laatste rechte lijn in gingen. Lotto-Soudal trok voluit de kaart van Gerben Thijssen en dat loonde. De negentienjarige Limburger, die vanaf 2019 prof wordt bij de rode brigade, hield zijn medevluchters af en mocht de tricolore trui in ontvangst nemen. Jens Reynders en Tom Verhaegen mochten hem vergezellen op het podium.

Bekijk hier de volledige uitslag van het BK Beloften 2018. 

close