UCI Europe Tour Antwerp Port Epic (BE) zondag 19 mei 2024

Schaal Sels Merksem is kolfje naar de hand van Timothy Dupont

Schaal Sels Merksem is kolfje naar de hand van Timothy Dupont

Timothy Dupont heeft op zondag 26 augustus 2018 de 93e editie van Schaal Sels Merksem gewonnen. De renner van Wanty-Groupe Gobert haalde het in een massasprint voor zijn teamgenoot Alfdan De Decker. Christophe Noppe werd derde. Het werd meteen de eerste zege van het seizoen voor de dertigjarige spurter.

Om 12u45 stonden elf teams aan de start op de Bredabaan in Merksem. Met het oog op veiligheid werd gekozen voor een compact peloton waardoor er 81 renners aan de wedstrijd begonnen. Deze beslissing bleek een schot in de roos: hierdoor was er geen enkele valpartij en was het koers van kilometer nul tot de aankomst. Het waren Edward Planckaert, Gianni Vermeersch en de Noor Sondre Enger die in de tweede ronde even voor het peloton uit gingen rijden. De veldrijder moest laten gaan door materiaalpech en ook de twee anderen werden ingelopen. Het sein voor een groepje van zestien renners om iets te proberen. Ook hun poging werd teniet gedaan door toedoen van Veranda’s Willems-Crelan. Met nog 51 kilometer voor de boeg versnelden Benjamin Declercq, Guillaume Van Keirsbulck, Julien Mortier, Daniel Turek, Rob Ruijgh en Pawel Bernas. Laatstgenoemde bewees zijn goede vormpeil twee dagen eerder door een tweede plaats in de Great War Remembrance Race.

Op ruim één ronde van het einde, op het moment dat de hergroepering bijna een feit was, trok Declercq nog eens fors door. Zijn poging strandde op 12 kilometer van de finish, wat het sein was voor Ylber Sefa om een uitval op te zetten. De Albanese kampioen hield lang een handvol seconden voorsprong op een jagend peloton, dat vooral op sleeptouw werd genomen door de brigade van Hilaire Van der Schueren. Op vier kilometer leek Sefa zelfs nog verder uit te lopen, maar de laatste 750 meter waren er teveel aan. Een massasprint was onvermijdelijk. Timothy Dupont kwam als eerste uit de bocht en hield stand. Zijn eerste belager was Alfdan De Decker, nota bene een ploegmaat. De jonge Belg kende de aankomstzone als zijn broekzak aangezien hij op het Sint-Eduardusinstituut te Merksem, waar de finish voor de deur lag, les volgde. Christophe Noppe zorgde ervoor dat Dupont door twee jonge landgenoten geflankeerd werd op het podium. 

“Deze zege maakt veel goed”, vertelde Dupont na afloop. “Ik behaalde dit seizoen al een pak ereplaatsen, maar winnen zat er nog niet in. Ik sprintte in enkele WorldTour-koersen (ook in de Ronde van Frankrijk, red) al in de top tien. Dan weet je dat je in een 1.1-koers ook wel veel kans maakt om op het podium te staan. De eerste zege is nu binnen en dan volgt een tweede meestal vlug. Ik had deze week last aan de luchtwegen en diende een antibioticakuur te ondergaan. Vandaag stopte die. Toch slaagde ik er in om mijn sprintersbenen nog eens te tonen. Ik hoop dat ik snel volledig hersteld zal zijn.”

Schaal Sels Merksem 2018 - top tien:

1

 Timothy DUPONT (BE)

Wanty-Groupe Gobert

4u10'50"

2

 Alfdan DE DECKER (BE)

Wanty-Groupe Gobert

zt

3

 Christophe NOPPE (BE)

Sport Vlaanderen - Balois...

zt

4

 Kenny DEHAES (BE)

WB Aqua Protect Veranclas...

zt

5

 Kevyn ISTA (BE)

WB Aqua Protect Veranclas...

zt

6

 David VAN DER POEL  (NL)

Corendon - Circus

zt

7

 Jelle CANT (BE)

Tarteletto-Isorex

zt

8

 Alexander GEUENS (BE)

Sovac-Natura4Ever

zt

9

 Frantisek SISR (Tsj)

CCC Sprandi Polkowice

zt

10

 Dries DE BONDT (BE)

Veranda's Willems-Crelan

zt

 

close