UCI Europe Tour Antwerp Port Epic (BE) zondag 19 mei 2024

Vermeltfoort sprint sneller dan Van der Poel in Sluitingsprijs

Vermeltfoort sprint sneller dan Van der Poel in Sluitingsprijs

Coen Vermeltfoort heeft de Sluitingsprijs Putte-Kapellen gewonnen. De aalvlugge Nederlander bekroonde hiermee het overwicht van Volkerwessels Cycling Team in een kopgroep van veertien. De afscheidnemende David van der Poel en Jordan Habets mochten mee op het podium. 

75 deelnemers namen dinsdag op het middaguur de start in Putte-Kapellen. Daarbij onder meer Guillaume Van Keirsbulck en David van der Poel als grotere namen. Maar de favorieten waren toch de mannen uit de grote blokken: Team Flanders-Baloise en Volkerwessels. Het waren deze laatsten die de koers snel in handen namen en controleerden.

In eerste instantie waren dat Thimo Willems en Roan Konings. Zij glipten mee in een vroege vlucht van zes met daarbij ook nog Ward Timmermans, Jonas Cornelis, Yentl Vandevelde en Luca Van Boven. Meer dan anderhalve minuut pakten de zes niet, maar het duurde toch tot na halfkoers vooraleer er versterking kwam. Timmersmans was intussen weggevallen, terwijl in twee schuifjes negen anderen kwamen aansluiten:  Max Kroonen, Coen Vermeltfoort, Peter Schulting, Jordan Habets, David van der Poel, Abram Stockman, Yber Sefa en Milan Lanhove. 

Vijf x Volkerwessels
De veertien werden in de finale niet meer ontrust. En in de kopgroep zelf was ook snel duidelijk dat de vijf (5!) Volkerwessels-mannen mikten op een sprint met Coen Vermeltfoort. Meer dan een schuchtere poging van Vandevelde kwam er niet meer. Sprinten maar dus!

En in dat sprintje in de Erbrandtstraat trok topfavoriet Coen Vermeltfoort het laken naar zich toe. David van der Poel kwam in laatste instantie nog opzetten, maar zijn landgenoot hield toch netjes stand. Jordan Habets was een meer dan verdienstelijke derde en schonk het Metec-team zo een mooie podiumplaats. Voor Van der Poel betekende Putte-Kapellen meteen het einde van een mooie carrière. "Al had ik graag afscheid genomen met een zege", aldus de jongere broer van de regerende wereldkampioen.

"Ik was hier al twee keer tweede. Vandaag had ik echt mijn zinnen op de overwinning gezet", vertelde een dolgelukkige Vermeltfoort achteraf. "En het moet gezegd dat het team mij daarbij ontzettend geholpen heeft. We hebben deze wedstrijd gedomineerd en gecontroleerd. Fijn dat ik het kon afmaken en mijn naam op deze toch wel indrukwekkende erelijst mag zetten. Merckx, Adrie van der Poel, noem maar op. En hier met een andere Van der Poel op het podium prijken, maakt het helemaal af."

Fiets aan de haak
Bij die Van der Poel kon er een schouderklop af. "Coen was de snelste. Ik ben goed uit de Ronde van Turkije gekomen en hoopte hier nog een laatste keer mee te doen voor de winst. Dat is goed gelukt en ik hoopte stiekem dat Coen iets te snel de sprint zou aangaan en ik er nog zou kunnen uitkomen. Maar hij deed dat perfect. Met deze tweede plek moet ik vrede nemen." Waarna David zijn fiets letterlijk aan de haak hing en afscheid nam van het Kapelse publiek.

 

close