Belgian cycling Schaal Sels Merksem (BE) zondag 25 augustus 2024

Van Keirsbulck schrijft Antwerp Port Epic op zijn naam

Van Keirsbulck schrijft Antwerp Port Epic op zijn naam

Guillaume Van Keirsbulck heeft op zondag 2 september 2018 de Antwerp Port Epic op zijn naam geschreven. De renner van Wanty - Groupe Gobert kwam solo aan nadat zijn vluchtgezel Jan Willem Van Schip pech kende op één van de onverharde stroken. Aksel Nõmmela en uittredend winnaar Taco van der Hoorn mochten mee op het podium.

Rond de klok van 12 tekenden 122 renners present in de nieuwe start- en aankomstzone op het Eilandje in Antwerpen voor een tocht van 206 kilometer. Na een vlakke aanloopstrook van zestig kilometer door de Haven van Antwerpen, dook het peloton de Antwerpse Polder in waar ze zo’n dertig kilometer onverhard en 32 kilometer kasseien voor de wielen geschoven kregen.

Een dapper viertal liet zich echter niet afschrikken en trok er al vroeg op uit: David Boucher en Rob Ruijgh van Tarteletto-Isorex, Pawel Bernas van CCC Sprandi Polkowice en Lucas Eamon van Delta Cycling Rotterdam. Het peloton liet begaan waardoor de kopgroep een voorsprong van ruim vier minuten kon uitbouwen.

Maar de opeenvolging van kasseien en onverharde stroken deden hun werk en enkel Bernas en Ruijgh bleven voorin over. Intussen reed er een groep van tien weg uit het peloton, met daarbij drie renners van Roompot – Nederlandse Loterij en twee stuks van Wanty – Groupe Gobert. Voor Guillaume Van Keirsbulck (WGG), Martijn Budding en Jan Willem Van Schip (Roompot) ging het niet snel genoeg in de achtervolgende groep. Deze drie sloten aan bij het tweetal voorop en ondanks de inspanning van Veranda’s Willems – Crelan, in dienst van Wout Van Aert, liep het vijftal steeds verder uit.

Met nog 55 kilometer voor de boeg vond Van Keirsbulck zijn moment gekomen op de zware kasseien van de Torenseweg. Enkel Van Schip, die enkele weken eerder met Slag om Norg de Nederlandse versie van de Antwerp Port Epic won, kon zijn wagonnetje aanpikken. Ondanks beukwerk van Tim Merlier in de achtergrond, bleef de voorsprong van het kopduo schommelen rond de anderhalve minuut. Dit was mede te danken aan de vier ploegmaats van Van Schip, die perfect afstoppingswerk leverden.

Met nog een kleine 25 kilometer voor de boeg, maakte Van Schip een slipper bij het opdraaien van een onverharde strook en ging onderuit. Van Keirsbulck nam al gauw twintig seconden en ging vol door. Ondanks een versnelling van Van Aert, was de vogel gaan vliegen. GVK had ruim de tijd om het zegegebaar te maken. Anderhalve minuut later werd de ontroostbare pechvogel Van Schip in de laatste honderden meters nog voorbijgesneld door de achtervolgende groep, waar de Est Aksel Nõmmela (Beat Cycling Club) de spurt won voor titelverdediger Taco van der Hoorn (Roompot).

"Het was een pittig koerske vandaag. Ik had al vroeg in de wedstrijd mijn ploegmaats de opdracht gegeven om de koers hard te maken. Dat hebben ze op een prachtige manier gedaan. We raakten weg met een groepje en op de volgende strook heb ik de kraan opengedraaid. We reden dan weg met Van Schip en zijn ploegmaat. Uiteindelijk bleven we met twee over in de strijd om de dagzege. Hij viel dan jammer genoeg letterlijk weg. Maar dat was ook mijn geluk, want hem eraf rijden zou niet eenvoudig zijn geweest”, analyseert Van Keirsbulck.

"Ik hield het tempo hoog, tot Van Schip brak in de achtervolging. Ik had weinig wedstrijdinformatie en ben dus vol blijven doorrijden tot aan de finish. Daar bleek dat Van Schip al op ruime achterstand zat. Dit soort zware wedstrijden liggen me erg goed. Ik rijd graag over kasseien en op de offroad-stukken. Deze overwinning is al een mooi afscheidscadeau voor de ploeg na twee goeie jaren. Misschien heb ik nog iets in petto de komende weken."

Antwerp Port Epic 2018 – Top tien:

1

 Guillaume Van Keirsbulck (Bel)

Wanty - Groupe Gobert

4:55:23

2

 Aksel Nõmmela (Est)

BEAT Cycling Club

1:37

3

 Taco van der Hoorn (Ned)

Roompot - Nederlandse Loterij

zt

4

 Wesley Kreder (Ned)

Wanty - Groupe Gobert

zt

5

 Jan-Willem van Schip (Ned)

Roompot - Nederlandse Loterij

zt

6

 Sjoerd van Ginneken (Ned)

Roompot - Nederlandse Loterij

zt

7

 Piotr Havik(Ned)

BEAT Cycling Club

1:47

8

 Wout van Aert (Bel)

Vérandas Willems-Crelan

2:17

9

 Joris Nieuwenhuis (Ned)

Development Team Sunweb

3:57

10

 Jeroen Meijers (Ned)

Roompot - Nederlandse Loterij

4:20

Bekijk hier de volledige uitslag