Belgian cycling Schaal Sels Merksem (BE) zondag 25 augustus 2024

Ierse Lara Gillespie wint 2de editie Antwerp Port Epic Ladies

Ierse Lara Gillespie wint 2de editie Antwerp Port Epic Ladies

Lara Gillespie heeft ietwat verrassend de 2de editie van de Antwerp Port Epic Ladies op haar naam geschreven. De 23-jarige Ierse, uitkomend voor het UAE development team, klopte negen medevluchters in de sprint. Zoë Backstedt en Babette van der Wolff werden tweede en derde, Sanne Cant was de beste Belgische.

Mieke Dockx (Lotto Dstny Ladies) en Nora Jencusova (Bepink-Bongioanni) waren in deze tweede editie van de Antwerp Port Epic Ladies de smaakmakers van de eerste koershelft. Het leverde Dockx achteraf ook de prijs van de strijdlust op. Het dappere duo werd echter nog teruggepakt voor de finale. Andere noemenswaardige feit in de beginfase van de wedstrijd was de valpartij van titelverdedigster Marthe Truyen. Zij zou dan ook geen rol van betekenis spelen in de finale.

Die finale werd in eerste instantie gekleurd door toptalent Zoë Backstedt. De nog altijd maar 19-jarige Britse trok op iets minder dan dertig kilometer voor de finish ten aanval en sprokkelde in een mum van tijd een halve minuut voorsprong. Maar gewonnen spel kreeg de renster van het Canyon-SRAM team niet. Na de laatste offroadstroken kreeg Backstedt het gezelschap van tien achtervolgsters: de koppeltjes Gillespie - Venturelli (UAE), De Vries - Uiterwijk-Winkel (GT Krush Rebellease), Pluimers - Kopecky (AG Insurance-Soudal) en Schweinberger - Alonso (Ceratizit-WNT) en de enkelingen Sanne Cant (Fenix-Deceuninck) en Babette van der Wolf (Lifeplus-Wahoo). Dit elftal zou in de straten van Antwerpen strijden voor de felbegeerde windmolen-trofee.

Ondanks nog een paar schuchtere uitvalspogingen bleven de elf samen, zodat een sprint zou beslissen. Daarin haalde de Ierse Lara Gillespie het licht verrassend van Zoë Backstedt en Babette van der Wolf. Een mooi internationaal podium dus. Sanne Cant was met haar vierde plaats de beste Belgische en zowaar ook de enige landgenote in de top twintig.