Belgian cycling Schaal Sels Merksem (BE) zondag 25 augustus 2024

Stier van Stavanger wint Antwerp Port Epic 2024

 Stier van Stavanger wint Antwerp Port Epic 2024

Alweer een grote naam op de erelijst van de Antwerp Port Epic. Dit keer is het Alexander Kristoff die het podium topt. De sterke Noor klopte in de sprint van een gedecimeerd peloton de Fransman Emilien Jeannière en de onbekende Israëlier Oded Kogut. Topfavoriet Arnaud De Lie moest vrede nemen met de vierde plek. 

Arnt Alexander Hansen (Airtox-Carl Ras), Bech Aksel Skot-Hansen (Team Coloquick) en Nicklas Pedersen (TDT-Unibet) zorgden in de Haven van Antwerpen voor de vroege vlucht. Drie Denen zowaar. Maar het peloton behield ten allen tijde de controle en het trio zou zelfs de rechtstreekse uitzending niet halen. Dat deden Juri Hollmann (Alpecin-Deceuninck) en Pier-André Côté (Israel-Premier Tech Academy) wel. Het duo koos het hazenpad op pakweg 45 kilometer van de streep en hield het wel heel lang vol.

Het peloton der favorieten werd na elke offroadstrook een beetje kleiner. Maar het duurde tot 25 kilometer van de finish voraleer de echte toppers zich roerden. Mede door een val in het peloton en een tempoversnelling van een sterke Arnaud De Lie, werkten vijf toppers zich los uit de groep: Arnaud De Lie zelf, zijn ploegmaat bij Lotto-Dstny Pascal Eenkhoorn, Sandy Dujardin (Total Energies), Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) en Pim Ronhaar (Baloise-Trek). Intussen had Gianni Vermeersch, kopman bij Alpecin-Deceuninck, de wedstrijd moeten verlaten. De voormalige winnaar van de Antwerp Port Epic was het grootste slachtoffer van bovenvernoemde val.

Sterke Hollmann

De vijf naderden snel op het kopduo Hollmann-Côté maar de kloof helemaal dichten, lukte echter niet. Vijf seconden werden er toch weer vijftien en de vijf kregen opnieuw het gezelschap van de rest van het zwaar uitgedunde peloton. Een sprint dan maar? Zeker nadat Côté werd ingerekend leek niets nog een sprint met de groep in de weg te staan. Al dacht de overgebleven Juri Hollmann daar toch anders over. De Duitser van de ploeg van Christoph Roodhooft gaf zich niet gewonnen en liep in zijn eentje verder uit.

Maar op anderhalve kilometer van de finish moest Hollmann zich toch gewonnen geven, met dank aan de Noor Markus Hoelgaard (UNO-X), die zich helemaal leegreed voor kopman Kristoff. Ook een ultieme uitval van Julien Vermote (Visma-Lease a Bike) leverde niets meer op. Dus sprintten 25 renners voor de overwinning. En daarin toonde Alexander Kristoff zich de sterkste. De Stier van Stavanger klopte Emilien Jeannière en Oded Kogut, die mee op het podium mochten. Arnaud De Lie werd met zijn vierde plaats de beste Belg. Per Strand Hagenes maakte de top vijf vol.

Met Kristoff mag organisator Ben Simons opnieuw een grote naam aan de erelijst van de Antwerp Port Epic toevoegen. De 36-jarige Noor heeft onder meer Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem, de Scheldeprijs en vier Tour-etappes op zijn visitekaartje staan.