Belgian cycling Schaal Sels Merksem (BE) zondag 27 augustus 2023

Voorbeschouwing: Memorial Rik Van Steenbergen 2019

Voorbeschouwing: Memorial Rik Van Steenbergen 2019

Het is weer zover… Na zes jaar afwezigheid staat de Memorial Rik van Steenbergen eindelijk weer op de kalender. WorldTour-ploegen staan er echter niet aan de start, dus belooft het een open strijd te worden. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Memorial Rik Van Steenbergen werd voor het eerst georganiseerd in 1991, toen nog door de lokale Aartselaarse wielerclub. Aartselaar was met start en aankomst van deze eendagskoers overigens het hart van deze Memorial Rik Van Steenbergen. Voor het verdere verloop van deze wedstrijd bleven de renners voornamelijk binnen de provincie Antwerpen. Ex-Amstel Gold Race-winnaar Olaf Ludwig was een mooie eerste laureaat.

De Memorial Rik van Steenbergen werkte in de beginjaren als een rode lap op een stier voor sprintkanonnen. Zo vinden we onder andere grote namen als Mario Cipollini, Djamolidine Abduzhaparov, Tom Steels en zelfs Tom Boonen terug op de erelijst.

In 2013 kregen de organisatoren het financiële plaatje helaas niet meer rond, waardoor ze zich genoodzaakt zagen om een sabbatjaar te houden. Toen het jaar nadien die situatie zich herhaalde, werd de stekker er definitief uitgetrokken. Het doek viel voor de Memorial Rik van Steenbergen.

Het was Ben Simons van de Karakterkoersen Schaal Sels, Antwerp Port Epic en Sluitingsprijs Putte-Kapellen die de Memorial dit jaar heropviste. Hij zette zijn schouders onder dit project en maakte van de Memorial, die nog georganiseerd wordt als eerbetoon aan drievoudig wereldkampioen (een record!), tweevoudig Ronde van Vlaanderen- en Parijs-Roubaix-winnaar en Milaan San Remo-winnaar Rik van Steenbergen, een volledig nieuwe koers. De wedstrijd gaat nu voornamelijk door de Antwerpse Kempen en vindt zijn aankomst nu in Van Steenbergens geboortedorp Arendonk.

Laatste tien winnaars Memorial Rik Van Steenbergen
2012: flag-nl Theo Bos
2011: flag-nl Kenny van Hummel
2010: flag-be Michael Van Staeyen
2009: flag-be Niko Eeckhout
2008: flag-be Gert Steegmans
2007: flag-be Greg Van Avermaet
2006: flag-be Niko Eeckhout
2005: flag-fr Jean-Patrik Nazon
2004: flag-be Tom Boonen
2003: flag-be Niko Eeckhout


Parcours

Zoals gezegd draait alles in deze Memorial Rik Van Steenbergen voornamelijk rond Van Steenbergens geboortedorp Arendonk, maar voor de startplaats wisten de organisatoren een akkoord te bereiken met het naburige Beerse. De totaalafstand bedraagt 200 kilometer.

Van daaruit maken de renners een lusje langs Turnhout, Ravels, zelfs de Nederlandse grens in Baarle-Nassau en Hoogstraten, om vervolgens na veertig kilometer weer in Beerse door te komen. Daarna zetten we koers richting de bekende Kempensteden Herentals, Geel, Mol en Balen – dat we natuurlijk kennen als de woonplaats van Tom Boonen.

Na 170 kilometer koers, en dus met nog een dikke dertig kilometer te gaan, komen de renners toe in Arendonk. Daar liggen nog twee en een halve lokale ronden van telkens veertien kilometer te wachten. Deze zijn net als de rest van het parcours biljartvlak en bevatten eigenlijk maar weinig echte hindernissen. Dat wordt dus sprinten geblazen!

Start: 12.01 uur
Finish: tussen 16.33 en 16.59 uur

Volledige parcoursinformatie


Favorieten

Qua datum heeft de organisatie het niet getroffen en dat is dan ook aan het deelnemersveld te zien. De wedstrijd vindt namelijk op dezelfde dag plaats als Parijs-Tours en daags na de Ronde van Lombardije. Men vond dus geen WorldTour-ploegen bereid om de verplaatsing naar Arendonk te maken. Wel zijn er zeven ProContinentale ploegen en tien continentale formaties present.

Als we kijken naar de snelle mannen, dan springt de naam van Belgisch kampioen Tim Merlier in het oog. Merlier is zondag de rapste man aan het vertrek. Zijn team Corendon-Circus zal er alles aan doen om de wedstrijd te controleren, want maar weinig coureurs in Arendonk zullen in staat zijn om Merlier man-tegen-man te kloppen. In Binche-Chimay-Binche won de spurter de sprint om de twintigste plaats voor… Dylan Groenewegen en Arnaud Démare. Ook Joeri Stallaert zou dit moeten kunnen namens Corendon-Circus.

Ook de naam van Andrea Pasqualon springt in het oog. De Italiaan moet het doorgaans wel hebben van een iets zwaarder terrein om zijn kwaliteiten tot uiting te laten komen, maar gezien het deelnemersveld in Arendonk heeft de Italiaan een aannemelijke kans. De winnaar van de Ronde van Luxemburg van vorig jaar is bovendien in vorm, zelfs nu het seizoen op zijn einde loopt. Pasqualon won eerder deze week namelijk nog de pelotonsprint in de GP Bruno Beghelli en sprintte naar een vierde plaats in Parijs-Bourges. Bij Wanty-Gobert krijgt hij een ervaren ploeg rond zich heen, die in staat moet zijn om de koers te controleren.

Bij Wallonie-Bruxelles zitten ze met een luxeprobleem, wat de snelle mannen betreft. Baptiste Planckaert, Justin Jules, Aksel Nommela en Kevyn Ista kunnen allemaal wel een sprintje rijden, maar eerstgenoemde biedt toch de meeste zekerheid op een dikke uitslag. Planckaert is bezig aan een sterk seizoen met veel korte uitslagen en zelfs een overwinning in de Rund um Köln. In eigen land wist Planckaert echter nog nooit een UCI-koers te winnen. Brengt de ex-renner van Katusha-Alpecin daar zondag misschien verandering in? Hij zou zich zo in ieder geval wel kunnen verzekeren van eindwinst in de Bingoal Cycling Cup.

Datzelfde luxeprobleem zien we terug bij Cofidis en Corendon-Circus, waar ze allebei twee potentiële sprintkopmannen in hun rangen hebben. De Franse formatie, die volgend jaar toetreedt tot de WorldTour, moet het hebben van Hugo Hofstetter en Attilio Viviani. Hofstetter begon dit jaar sterk met een tal van ereplaatsen in België en Frankrijk, maar het is intussen toch al van 1 september in de GP Jef Scherens (waar de Fransman alleen Niccolo Bonifazio moest laten voorgaan) dat hij nog eens een mooie uitslag reed. Viviani mag dan weer bewijzen dat zijn zege in de Schaal Sels geen toevalstreffer was.

De 25-jarige Arvid de Kleijn was dit najaar al succesvol in ons land, en dus mag de Nederlander hier weer met een pak vertrouwen aan de start komen. De Kleijn is dan misschien wel maar actief voor het bescheiden continentale Metec-TKH, toch is hij een van de renner met de snelste benen aan het vertrek. Twee jaar geleden was hij nog de beste in de Antwerpse Havenpijl en de Sluitingsprijs Putte-Kapellen, en een maand geleden kroonde hij zich tot winnaar van de Druivenkoers. Het is duidelijk dat we met deze aalvlugge Nederlander rekening zullen moeten houden.

Maar ook België vaardigt nog een te duchten tegenstander af, die bovendien de régionale de l’étape is. Michael Van Staeyen is afkomstig uit het Antwerpse Schoten en zal dus niet lang over zijn tripje naar de Kempen moeten doen. Van Staeyen is bezig aan een knap seizoen. Na vier jaar in dienst van Nacer Bouhanni, vond de Antwerpenaar zichzelf dit jaar volledig terug. Dichte ereplaatsen op het BK, GP Cerami, de Schaal Sels en de Omloop Mandel-Leie-Schelde leidden de terugkeer van Van Staeyen als sprinter al in. Maar winnen voor eigen volk zou Van Staeyen een nog grotere boost geven, zeker omdat hij nog steeds op zoek is naar een ploeg voor volgend jaar nu Roompot-Charles ermee stopt. Hij is overigens de enige ex-winnaar aan het vertrek.

Tot slot nog een woordje over een vreemde eend in de bijt: Davide Appollonio, die hier namelijk Amore e Vita-Prodir aan het werk is. In de jaren 2010 tot en met 2012 ontpopte de jonge Appollonio zich bij Cervelo en Team Sky tot een talentvol sprinter, met een ritzege in de Ronde van Luxemburg als voornaamste succes. Maar in 2015 werd Appollonio betrapt op epogebruik, wat hem een schorsing van vier jaar opleverde. Deze zomer kreeg de Italiaan en nieuwe kans en die bekroonde hij meteen op zijn tweede koersdag met winst in de Volta a Portugal. Appollonio is zijn snelle benen dus duidelijk nog niet kwijt, en zou die ook in Arendonk weer kunnen tonen.

Bij Total Direct Energie is het uitkijken naar Thomas Boudat, terwijl ze bij Sport Vlaanderen-Baloise Milan Menten nog eens een kans zouden kunnen geven. Coen Vermeltfoort mag sprinten namens Alecto Cycling Team en Piotr Havik zou BEAT Cycling Club nog eens in de kijker kunnen rijden in deze afsluiter van het Belgische wielerjaar.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tim Merlier
*** Andrea Pasqualon, Baptiste Planckaert
** Hugo Hofstetter, Arvid de Kleijn, Michael Van Staeyen
* Attilio Viviani, Thomas Boudat, Joeri Stallaert, Davide Appollonio

www.wielerflits.be

close