Belgian cycling Schaal Sels Merksem (BE) zondag 27 augustus 2023

Karakterkoersen doet oproep naar wielerfans: “Kijk de wedstrijd thuis op televisie”

Karakterkoersen doet oproep naar wielerfans: “Kijk de wedstrijd thuis op televisie”

De Antwerp Port Epic gaat dit jaar door de coronacrisis een speciale editie tegemoet. Om de wedstrijd volledig coronaproof te laten verlopen, neemt de organisatie een hoop maatregelen. Zo zullen renners voor de start een temperatuurcontrole ondergaan en zal er geen publiek toegelaten zijn bij de start en de aankomst. De organisatie doet ook een oproep naar de wielerfans. “Kom niet naar de koers, maar kijk de wedstrijd thuis op televisie.” 

De Antwerp Port Epic is de enige wedstrijd van onze karakterkoersen die dit jaar zal doorgaan, maar de derde editie van de wedstrijd door de Antwerpse haven en over (onverharde) polderwegen zal er anders uitzien dan de voorbije jaren. Door de coronacrisis stelt de organisatie alles in het werk om de veiligheid en gezondheid van de renners, begeleiding en alle volgers te verzekeren. Met een gespecialiseerd COVID-team werden ook drastische maatregelen uitgewerkt om de verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.

Zo zal er geen publiek toegelaten zijn in de start- en aankomstzone om grote bijeenkomsten van groepen mensen te vermijden. Om die reden zal ook de ploegenpresentatie zonder publiek afgewerkt worden. Bovendien zullen mondmaskers verplicht zijn in de hele zone, net als in het rennerspark. Extra coronastewards zullen erop toekijken dat alle coronaregels nageleefd zullen worden. 

“We zijn extra voorzichtig”, aldus de organisatie. “We doen ons uiterste best om alles in veiligheid te laten verlopen en om grote samenkomsten van toeschouwers te vermijden.”

Voor de renners gelden er eveneens speciale maatregelen. Minstens drie dagen voor de start moeten de deelnemers en alle stafleden een coronatest afleggen en zondagochtend zullen ze ook een temperatuurcontrole moeten ondergaan. Op het startpodium hoeven ze het startblad niet te tekenen en mogen er zullen ook geen vragen gesteld worden door de speaker. Na de finish zullen er geen podiummissen zijn om de eerste drie te feliciteren, maar zal de ceremonie volledig contactvrij en volgens het self-serviceprincipe plaatsvinden.

Ook voor onderweg worden er maatregelen genomen. De bevoorradingszone is verboden zone voor het publiek en er geldt een algemene mondmaskerplicht. Iedere ploeg krijgt ook een eigen vak toegewezen waarbinnen ze hun renners kunnen bevoorraden. 

De organisatie doet ook een ultieme oproep naar de wielerfans. “Kom niet naar de koers en kijk de wedstrijd thuis op televisie. En aan degenen die toch langs de kant van de weg naar de wedstrijd komen kijken, willen we vragen om zeker een mondmasker te dragen en de afstandsregels strikt te volgen.”

De Antwerp Port Epic is van start tot finish te volgen op ATV, TVOost en via een online livestream op Sporza. Vanaf 13.30 u. zal de wedstrijd ook te volgen zijn op Sporza en Eurosport

close