Belgian cycling Schaal Sels Merksem (BE) zondag 25 augustus 2024

Robin Stenuit wint eerste editie van vernieuwde Schaal Sels

Robin Stenuit van Wanty-Groupe Gobert heeft zondag de 90ste editie van Schaal Sels op zijn naam geschreven. Op de Bredabaan in Merksem versloeg hij Oliver Naesen na een spannende slotfase.

Voor deze jubileumeditie pakte de organisatie uit met een nieuw concept: de renners kregen 33 kilometer kasseien en 19 kilometer onverharde wegen voor de wielen geschoven. Maurits Lammertink en Sjoerd Kouwenhoven zorgde voor de eerste noemenswaardige vlucht van de dag. Op het moment dat het duo op het punt stond ingelopen te worden, reed een jurywagen zich vast in één van de onverharde stroken. Alle andere wagens moesten hierdoor halt houden en de veiligheid van de renners kon niet meer gegarandeerd worden. Een neutralisatie was het logische en meest veilige gevolg.

Met behulp van een tractor kon de jurywagen losgetrokken worden, waarna de wedstrijd hervat werd. Een kopgroep van 16 scheurde zich af met onder meer Edward Theuns, Wout Van Aert, Tim Merlier, Gorik Gardeyn, Jelle Wallays en Robin Stenuit. Daarachter legde Belgisch kampioen Preben Van Hecke het peloton lam. Voor Wallays en Stenuit ging het vooraan niet snel genoeg, maar hun ontsnapping droeg niet ver. Even later probeerde de renner van Topsport Vlaanderen-Baloise het alleen en hij pakte al snel één minuut. 

De oudste van de Wallays-broers was in zijn eentje niet opgewassen tegen een jagend viertal. Bij de eerste doortocht in Merksem sloten de vier aan bij de eenzame koploper. Naast Wallays zaten nu ook Wout Van Aert, Dimitri Claeys, Tim Declercq en Ralf Matzka in de spits van de wedstrijd. De Duitser van Bora-Argon viel weg door een lekke band, maar Robin Stenuit, Oliver Naesen en Kevyn Ista pikten hun wagonnetje vooraan aan. Een moment van vertwijfeling in de kopgroep was het moment van Stenuit en Naesen om weg te springen. Het duo reed alsmaar verder weg van de achtervolgers, die intussen het gezelschap hadden gekregen van een zestal met onder meer Edward Theuns en Tim Merlier.

Op de Bredabaan in Merksem, waar de tramsporen bedekt waren met een rubberen profiel en een antislip-tape, spurtte Stenuit zich naar de overwinning. Naesen werd tweede, Merlier won de spurt voor de derde plaats. Een knappe overwinning voor de 25-jarige stagair van Wanty-Groupe Gobert. Uiteindelijk zouden slechts 19 renners de finish bereiken doordat het peloton uit koers werd gehaald omdat ze dreigden gedubbeld te worden op de plaatselijke omloop.

Bekijk hier de officiële uitslag.