Belgian cycling Schaal Sels Merksem (BE) zondag 25 augustus 2024


Antwerp Port Epic 2020


Fase per fase

16:00

15:50

0 km

Gianni Vermeersch wint Antwerp Port Epic!

Gianni Vermeersch is de snelste in een zenuwslopende sprint en wint de Antwerp Port Epic! Stan Dewulf komt als tweede over de streep. Baptiste Planckaert vervolledigt het volledig Belgische podium!

15:45

1 km

Razendspannend

Laatste kilometer! Vermeersch, Planckaert en Dewulf zullen spurten om de prestigieuze zege in deze Antwerp Port Epic! Wat een spanning!

15:40

7 km

Spurten voor zege?

Gianni Vermeersch, Stan Dewulf en Baptiste Planckaert rijden nu over de brede havenwegen richting de finish. Er volgen nog twee korte kasseistroken van elk zo'n 300 meter. Rijdt iemand daar nog weg of zullen we spurten om de prestigieuze zege in deze Antwerp Port Epic?

15:35

11 km

Laatste onverharde zone

De drie leiders draaien de onverharde zone Ekerse Putten op. Is er iemand die op deze laatste onverharde wegen het verschil maken? 

15:30

15 km

Meer dan minuut

De voorsprong van de drie koplopers stijgt nu tot ver boven de minuut. De West-Vlamingen Dewulf, Vermeersch en Planckaert zullen onder hun drie uitmaken wie deze spectaculaire Antwerp Port Epic wint. 

15:20

19 km

Doek gevallen voor achtervolgers?

Het tempo gaat er volledig uit bij de achtervolgers. De voorsprong van het trio Dewulf-Planckaert-Vermeersch vergroten hun voorsprong tot driekwart minuut. 

15:15

23 km

Erop en erover

Baptiste Planckaert en Gianni Vermeersch trekken vanuit de achtervolgende groep ten aanval op de kasseien van de Torenseweg en het duo gaat als een sneltrein op en over Carpenter. Ook Jelle Wallays komt nog aansluiten. Zal dit trio strijden voor de zege? 

15:10

26 km

Daar is Carpenter weer

We draaien de kasseien van zone Opstalpolder op en het is opnieuw Robin Carpenter die de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok. De Amerikaan zat ook al in de vroege vlucht, maar heeft blijkbaar een begenadigde dag. 

15:05

30 km

Alles te herdoen

Alles vloeit weer samen voorin. De koplopers zijn weer bij de lurven gevat door het achtervolgende pelotonnetje, dat nog maar zo'n twintigtal renners telt. 

15:00

34 km

Planckaert even alleen (bis)

Na een eerdere poging probeert Baptiste Planckaert nu bij de laatste passage over zone Kabeljauw het verschil te maken. De renner van Bingoal-WB krijgt het gezelschap van Stan Dewulf, Jelle Wallays, Bram Welten, Gianni Vermeersch en Alexander Krieger. Het peloton volgt op zo'n tiental seconden. 

14:50

38 km

Welten toont zich

Bram Welten probeert een nieuwe ontsnapping op te zetten, maar niemand heeft zin in een avontuurtje. Op de volgende onverharde strook van De Leeuw is zijn poging ten einde. 

14:50

41 km

Achtervolgers komen aansluiten

Na de versnelling van Van Schip heeft een groep van zo'n tien renners zich losgerukt uit het peloton en dicht nu de kloof met de koplopers. Nadien stokt het tempo volledig waardoor ook de rest van het peloton dreigt terug te keren. 

14:45

46 km

Van Schip versnelt

Ook in het peloton laten ze niet begaan. Jan-Willem Van Schip geeft stevig gas en daardoor verkleint de achterstand weer tot amper 15 seconden. 

14:40

48 km

Vermeersch gaat alleen

Gianni Vermeersch voelt zich helemaal in zijn sas op de onverharde wegen. Aan het Stafort plaatst de veldrijder van Alpecin-Fenix een stevige demarrage en gaaat even alleen. Er zijn nog wel 48 km te gaan en de West-Vlaming kiest om te wachten op zijn medevluchters. 

14:35

50 km

40 seconden

De vijf leiders geven stevig van jetje op de onverharde strook van Freeland. Het peloton volgt op veertig seconden. 

14:30

58 km

Vijf man weg

Onder impuls van Gianni Vermeersch kunnen vijf renners een kloof slaan. Ook Bert-Jan Lindeman, Emils Liepins, Tim Van Dijke en Danny Van Poppel haken hun wagonnetje aan bij de renner van Alpecin-Fenix. 

14:20

62 km

Lekke band Meurisse

Op de Torenseweg krijgt Xandro Meurisse af te rekenen met een lekke band. De renner van Circus-Wanty Gobert moet even wachten op een nieuwe fiets en moet dan zijn achtervolging inzetten op het peloton. 

14:20

62 km

Versnelling Ligthart

Op de onverharde strook van de Opstalpolder plaatst Pim Ligthart een versnelling. Een sterke move, want de Nederlander had daarstraks de kloof met het peloton en de kopgroep in zijn eentje gedicht. 

14:15

Stof vreten op de polderwegen

14:15

66 km

Peloton keert terug

Het tempo gaat er voorin even helemaal uit en daardoor kan het peloton weer terugkeren tot bij de ruime kopgroep. Met een grote groep beginnen we aan de onverharde wegen van de Opstalpolder. 

14:05

69 km

Planckaert even alleen

Na een versnelling van Jan-Willem Van Schip probeert Baptiste Planckaert het nu alleen, maar zijn poging wordt al snel in de kiem gesmoord. Ondertussen probeert Pim Ligthart in zijn eentje de oversteek vanuit het peloton te maken. 

14:00

75 km

Sport Vlaanderen-Baloise op kop

De troepen van Sport Vlaanderen-Baloise wil niet van een samensmelting met het peloton weten. Met drie renners houden ze het tempo in de kopgroep torenhoog. 

13:55

80 km

Op een zakdoek

In het peloton zet Pim Ligthart zich nu op kop. Onder het hoge tempo van de Nederlander komt het peloton tot op zo'n 100 meter van de grote kopgroep. Wie slaagt erin om de onverharde zone De Leeuw de sprong naar voor te maken? 

13:55

13:45

85 km

Grotere kloof

De eerste groep omvat zo'n 35 renners. Daarin tonen Xando Meurisse en Gianni Vermeersch zich bedrijvig vlak voor de kasseien van de Reigersbosdreef. Het verschil met het tweede peloton stijgt wel naar een halve minuut. 

13:35

95 km

Samensmelting

In het peloton heeft onder impuls van Jelle Wallays een groepje van zo'n twintig renners een kleine voorsprong verworven op het peloton. De achtervolgers komen snel aansluiten bij de kopgroep, maar het peloton is niet veraf. 

13:30

Valpartij Dupont

13:30

98 km

Carpenter dunt uit

Voorin toont Robin Carpenter zijn goede benen. De Amerikaan stond aan de basis van deze ontsnapping en plaatst een versnelling. De kopgroep spat uit elkaar daardoor en ze blijven nog met zes vluchters over. 

13:15

110 km

Wallays trekt door

Jelle Wallays voert op de kasseien van de Oude Papenstraat op kop en het tempo stevig op en laat het peloton zwoegen in zijn wiel. Het verschil met de koplopers zakt daardoor tot amper 15 seconden. 

13:00

13:00

120 km

Kasseien en stof

De kasseistroken en onverharde wegen volgen elkaar nu in sneltempo op. Op de onverharde zone De Leeuw jagen de troepen van Circus-Wanty Gobert het tempo in de lucht. De voorsprong van de koplopers slinkt tot een halve minuut. 

12:55

125 km

Valpartij

Voorin schat Julien Morice een bocht verkeerd in en de Fransman gaat tegen de vlakte. Ook hij houdt geen averij over aan zijn schuiver en kan zijn weg verder zetten. 

12:55

120 km

Grotere voorsprong

De elf koplopers werken goed samen en dat levert een grotere voorgift op. Het verschil met het peloton stijgt naar 50 seconden. 

12:50

125 km

Valpartij

Het is opletten in de bochten op de onverharde wegen. Lindsay De Vylder schuift op kop van het peloton onderuit. Gelukkig neemt hij niemand mee in zijn schuiver en kan hij zijn weg ook zonder veel schade verder zetten.  

12:45

130 km

Kleine voorsprong

In het peloton houdt Circus-Wanty Gobert en Lotto-Soudal het tempo hoog waardoor de voorsprong terug daalt tot twintig seconden. De koplopers beginnen nu aan de beruchte kasseien van de Torenseweg (1080m).

12:30

12:30

135 km

De namen

De namen van de elf vluchters: Robin Carpenter, Charles Quarterman, Oscar Riesebeek, Lionel Taminiaux, Julien Morice, Tobias Morch Kongstad, Damien Gaudin, Jordy Bouts, Alex Mengoulas, Niklas Märkl en Tim Naberman

12:25

142 km

Halve minuut

De elf vluchters hebben elkaar gevonden en draaien goed rond. Het verschil met het peloton stijgt tot een halve minuut. 

12:20

148 km

Extra steun voor Carpenter

Net voor Carpenter dreigt ingelopen te worden, krijgt de Amerikaan dan toch de hoognodige steun. Liefst tien renners komen aansluiten bij de leider. 

12:15

158 km

Carpenter rijdt weg

Dan toch iemand die weg kan rijden in het peloton. De Amerikaan Robin Carpenter rijdt zo'n honderd meter voor het peloton uit, maar krijgt voorlopig geen extra renners in steun mee. 

12:00

163 km

Eerste kasseien

De renners zijn in Beveren aan de eerste echte kasseistrook van 600 meter begonnen. De aanvalspogingen zijn ondertussen niet meer te tellen, maar nog niemand kan voorlopig een gaatje slaan met het peloton. 

11:45

180 km

Aanvallen geblazen

Het peloton heeft er duidelijk zin in, want het regent meteen aanvalspogingen. Voorlopig slaagt er nog niemand in om weg te rijden van het peloton. 

11:40

183,5 km

Officiƫle start!

We zijn aan kilometer 0 van deze Antwerp Port Epic. De auto met organisator Ben Simons rijdt weg. De renners mogen vanaf nu hun aanvalspogingen starten. 

11:35

177 km

Geen succes

Een groepje van zo'n negen renners kan een kleine kloof slaan met het peloton. Maar het peloton laat niet begaan en dicht de kloof meteen. 

11:30

Valpartij

183,5 km

Ai ai! Voorin het peloton gaan enkele renners tegen de grond. Het ziet ernaar uit dat de tramsporen de boosdoener zijn. Gelukkig kan iedereen verder. 

11:25

11:25

Lekke band voor Van Poppel

183,5 km

De renners zijn nog maar net van start of Danny Van Poppel staat al aan de kant met een lekke band. Het tempo ligt nog niet hoog, dus het zal geen probleem zijn om terug te keren in het peloton. 

11:25

Geneutraliseerde zone

183,5 km

De renners overbruggen eerst zo'n 9 geneutraliseerde kilometers aan een gezapig tempo tot aan de officiële start. Vanaf daar mogen de renners beginnen met aanvallen. 

11:15

Start!

183,5 km

De vlag gaat naar beneden en het peloton trekt zich op gang. De renners zijn begonnen aan hun tocht van 183 kilometer met onverharde stroken en kasseien. 

11:00

De renners door de Waaslandtunnel

10:20

08:30

Puur spektakel

Met 35 kilometer onverharde wegen en 28 kilometer aan kasseistroken staat de Antwerp Port Epic garant voor spektakel. Straks zullen de renners in en rond de prachtige haven van Antwerpen dus dokkeren en veel stof vreten. 

08:25

Bingoal Cycling Cup

De Antwerp Port Epic maakt dit jaar voor het eerst deel uit van de Bingoal Cycling Cup en geldt als de voorlaatste manche in het regelmatigheidscriterium. Door de coronacrisis konden er nog maar twee manches doorgaan dit jaar. De GP Monseré werd gewonnen door Fabio Jakobsen en Dwars door het Hageland was een kolfje naar de hand van Jonas Rickaert.

08:20

Twee WorldTour-teams

Met Lotto-Soudal en Trek-Segafredo verschijnen er twee WorldTour-teams aan de start. Daarnaast staan ook tien procontinentale en acht continentale ploegen op de deelnemerslijst.

08:15

Antwerp Port Epic tegen corona

De Antwerp Port Epic is de eerste wielerwedstrijd in de regio sinds de coronacrisis. De organisatie heeft haar uiterste best gedaan om de koers voor zowel de renners, de volgers en de medewerkers zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zo is er geen publiek toegelaten aan start en aankomst en in de bevoorradingszone. De organisatie vraagt ook aan de mensen die langs de kant van de weg staan om een mondmasker te dragen en voldoende afstand te houden.

08:00

Welkom

Goeiemorgen, wielerliefhebbers. Welkom bij het live-verslag van de Antwerp Port Epic, dé strafste koers van Vlaanderen. Op het parcours van 183,5 kilometer wachten de renners maar liefst liefst 35 kilometer onverharde polderwegen en 28 kilometer kasseien. Het startschot aan het prachtige havenhuis weerklinkt om 11.11u en de aankomst is voorzien rond 15.30u.